A szentesi kórházi szakácsok országos sikere
Négyszáz forintból főztek díjnyertes
menüt
Ajánlja a cikket?
| 2005-05-06 |
Blahó Gabriella
Négyszáznegyven forint nem sok pénz, ebből kihozni egy
egész menüt, ami ráadásul még finom is, nem kis feladat. A szentesi
kórház étkezdéjének főszakácsa és kolléganője olyannyira jól
teljesítette ezt a feladatot, hogy a szakmai zsűri első hellyel
jutalmazta a párost egy országos versenyen.
Dimák Árpád és Mészáros Mónika országos
versenyen szereztek első helyet. Fotó: Tésik
Attila
A közétkeztetésben résztvevők
számára írt ki országos versenyt a szakmai szervezet: a pályázók
közül a szentesi kórházban dolgozó Dimák Áprád és Mészáros Mónika
olyan menüsort készített, amely bármely szakácsnak becsületére vált
volna. Négyszáznegyven forintba került adagonként az alapanyag a
következő, első díjjal jutalmazott ebédhez: villányi almapüréleves
vörösboros golyókkal, pikáns csirkemellrolád lombrad burgonyapürével
és karottametélttel, desszertként pedig csokoládés marciuse
vaníliamártással.
A neves szakemberekből álló zsűri a
szentesi szakácsok munkáját ítélte legjobbnak – a páros a kórházi
menzán főz naponta ezerötszáz embernek. Nyilvánvalóan a
közétkeztetési szokásokhoz igazodó és a vendégek előtt méltán
kedvelt ételeket készítik Szentesen a kórházi dolgozóknak,
betegeknek, iskolásoknak, diétásoknak. A menzán tehát nagy a
választék, minden nap lehet menüt vásárolni, de az étlapról is
kérhetnek a betérők.
Árpád azt mondja, a régi arcok az
étteremből nem tűnnek el, s folyton érkeznek új vendégek – ebből
következtet arra, hogy a menza a városban népszerű. Az étrend
összeállításában szerepel egy újítás, mely szerint minden héten
egy-egy nemzet konyhájára jellemző ételeket főzik, ezen a héten
francia, az utána következő hét napban az olasz ízek kerülnek
terítékre.
A séf otthon is főz, ha a család gyorsan szeretne
finomat enni, övé a feladat, hogy varázsoljon ízletes étket minél
hamarabb. Mónika otthonában a háziasabb ízek kerülnek előtérbe,
nagyszülei receptje alapján süteményeket is süt. A szentesi
szakácsok sikeréhez gratulált a kórház, a vendégek pedig egészen
egyszerűen értelmezhető módon jelzik tetszésüket az kórház
éttermében: újra és újra visszatérnek.