A szentesi kórházi szakácsok országos sikere
 Négyszáz forintból főztek díjnyertes menüt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-06 | Blahó Gabriella

Négyszáznegyven forint nem sok pénz, ebből kihozni egy egész menüt, ami ráadásul még finom is, nem kis feladat. A szentesi kórház étkezdéjének főszakácsa és kolléganője olyannyira jól teljesítette ezt a feladatot, hogy a szakmai zsűri első hellyel jutalmazta a párost egy országos versenyen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dimák Árpád és Mészáros Mónika országos versenyen szereztek első helyet. Fotó: Tésik Attila
A közétkeztetésben résztvevők számára írt ki országos versenyt a szakmai szervezet: a pályázók közül a szentesi kórházban dolgozó Dimák Áprád és Mészáros Mónika olyan menüsort készített, amely bármely szakácsnak becsületére vált volna. Négyszáznegyven forintba került adagonként az alapanyag a következő, első díjjal jutalmazott ebédhez: villányi almapüréleves vörösboros golyókkal, pikáns csirkemellrolád lombrad burgonyapürével és karottametélttel, desszertként pedig csokoládés marciuse vaníliamártással.

A neves szakemberekből álló zsűri a szentesi szakácsok munkáját ítélte legjobbnak – a páros a kórházi menzán főz naponta ezerötszáz embernek. Nyilvánvalóan a közétkeztetési szokásokhoz igazodó és a vendégek előtt méltán kedvelt ételeket készítik Szentesen a kórházi dolgozóknak, betegeknek, iskolásoknak, diétásoknak. A menzán tehát nagy a választék, minden nap lehet menüt vásárolni, de az étlapról is kérhetnek a betérők.

Árpád azt mondja, a régi arcok az étteremből nem tűnnek el, s folyton érkeznek új vendégek – ebből következtet arra, hogy a menza a városban népszerű. Az étrend összeállításában szerepel egy újítás, mely szerint minden héten egy-egy nemzet konyhájára jellemző ételeket főzik, ezen a héten francia, az utána következő hét napban az olasz ízek kerülnek terítékre.

A séf otthon is főz, ha a család gyorsan szeretne finomat enni, övé a feladat, hogy varázsoljon ízletes étket minél hamarabb. Mónika otthonában a háziasabb ízek kerülnek előtérbe, nagyszülei receptje alapján süteményeket is süt. A szentesi szakácsok sikeréhez gratulált a kórház, a vendégek pedig egészen egyszerűen értelmezhető módon jelzik tetszésüket az kórház éttermében: újra és újra visszatérnek.