Huszonnégy alkotó egyszerre állított ki Szegváron
 Vármegyeházi galéria

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-05 | Blahó Gabriella

Eddig több száz látogatója volt a szegvári gálakiállításnak, melyet a környékbeli alkotók munkáiból rendeztek. A községben élők szemében egyre fontosabb közösségi épület, a vármegyeháza most galériává lett néhány hétre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megnyitón a Gömb együttes játszott. Fotó: Purgel Zoltán
A faluhoz képest hatalmas épület megtelt: kiderült, hogy Szegvár vonzása nagy. A vármegyeháza valaha a megye közigazgatási központja volt, most a kultúra méltó helyévé vált. Közel háromszáz látogatója volt annak a gálakiállításnak, melyet a környékbeli alkotók munkáiból rendeztek az „Én ezt tudom" program szervezői. A folyamat eredeti célját Nagy Sándorné művelődésszervező álmodta meg. A környékbeli településekről huszonnégy alkotó mutathatta meg, mit tud, a kiállított munkákkal megtelt valamennyi terem. A patinás vármegyeház, vagy ahogy a szegváriak nevezik, a kastély légkörében tapintható volt a barátság hangulata.

Az alkotók egyike, Apró Ferencné elmondta, a városban évente egy-két képpel tudott szerepelni, Szegváron nagyobb esélyt kapott a bemutatkozásra, ennek hatására pedig nagyobb kedvvel festett. Krasznai János, a szakmai zsűri egyik tagja a megnyitón megfogalmazta, a természetes szépség emlékét viheti haza a látogató. A mindszenti szobrász munkáit a zsűri másik tagjának, Bíró Jenőnek a képeivel együtt szintén kiállították. Az ítészek a nagydíjat a tömörkényi idős asszonynak, Blanka Sándornénak szavazták meg. A zsűri különdíjakat is osztott, köztük két csoport, a mindszenti Perspektíva Alkotói Kör és a szentesi Festő Műhely kapott elismerést. Tóth József szegvári fafaragó munkáiról elhangzott, hogy „erősek", közülük különösen Toldi-képei figyelemre méltók.

K. Berényi István munkáit a szervezők a keret nélküli képekhez méltó módon festőállványra tették, a falu szülöttének természet iránti határtalan nyitottsága jelenik meg a képeken. S mert egy kiállításmegnyitó nem is lehet igazi, ha nem történik valami különös: Szegváron lett ok a derűre.

Szenczi Sándorné polgármester személyes különdíjat adott Kulbert György faszobrásznak: egy Black and Decker fűrészgépet. A polgármesterasszony úgy fogalmazott, a tehetségek derült égből villámcsapásként jelennek meg a közösségben, rájuk érdemes figyelni.

Kulbert György és barátai Gömb Együttes néven zenéltek is a vármegyeházán, vele Bugyi András és Vigh-Molnár Róbert két megindító dallal adta át a közönséget a tárlatnézegetésnek és beszélgetésnek.