Szirbik Imre közvetítene Magyar József házügyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-05 | Blahó Gabriella

Szentes polgármestere fölajánlotta: szívesen közvetít Magyar József és a Kiss Bálint utcai társasházat építő Danubius Rt. vitájában. Magyar sérelmezi, hogy az épülő ház felső szintjéről beláthatnak a kertjébe, s a szegedi polgármesteri hivatal hatályon kívül is helyezte az építési engedélyt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyar József kertje a társasházból. Folytatódik a vita. Fotó: Tésik Attila
Szentes polgármestere fölajánlotta: szívesen közvetít Magyar József és a Kiss Bálint utcai társasházat építő Danubius Rt. vitájában. Magyar sérelmezi, hogy az épülő ház felső szintjéről beláthatnak a kertjébe, s a szegedi polgármesteri hivatal hatályon kívül is helyezte az építési engedélyt. A szentesi jegyző azonban most kijelentette: márpedig ők értelmezik jól a törvényt. Az építkezés folytatódik.

Ugyanazt a jogszabályt értelmezi másként Szeged és Szentes jegyzője. Dr. Sztantics Csaba, a szentesi polgármesteri hivatal vezetője szerint a város hivatala teljesen jogszerű módon járt el a Kiss Bálint utcai társasház építése kapcsán. „A mi álláspontunk szerint az engedélyezési eljárás során Magyar József nem ügyfél" – szögezi le Sztantics. Az építési engedély kiadásáról ugyanis csak a közvetlen telekszomszédokat kell értesíteni, ez pedig megtörtént. A szabályt úgy értelmezte a hivatal, ahogyan az le van írva. Kétségtelen, hogy az ügy kényes kérdéssé vált – fogalmazott dr. Sztantics Csaba. Az ügybe úgy került bele Szeged polgármesteri hivatala, hogy mivel az építés ellen tiltakozó Magyar József a város díszpolgára, Szentes a közigazgatási hivataltól kérte, jelöljön ki eljáró hatóságot az ügyben.

A szegedi hivatalban hatályon kívül helyezték a szentesi építési engedélyt: ugyanazt a jogszabályt másként értelmezik. A határozatban foglaltak szerint Magyar József ügyfél – meg kell tehát adni számára az építés elleni fellebbezés lehetőségét.

– A Szegeden kiadott irat nem mondja ki, hogy az építkezést fel is kell függeszteni, ezért azt folytatjuk – jelentette ki Orbán Péter. A Danubius Ingatlan Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy az építkezést ábrázoló hirdetés tavaly nyáron került a telekre, melyen jól kivehetők a szintek.

Ezért sem érti, vajon miért most jött el a pillanat Magyar József számára, hogy lépéseket tegyen az építkezés leállítása miatt. Az új lakástulajdonosok eladták régi otthonaikat, abban a tudatban, hogy ősszel már az újba költözhetnek. Egy szép belvárosban képzelik el az életüket, és nem kíváncsiak a kerti grillpartyra – fogalmazott Orbán. A Danubius Rt. fellebbezést nyújtott be a megyei közigazgatási hivatalhoz a szegedi városházán született határozat ellen.

Magyar József ezúttal nem kívánt nyilatkozni. Korábban azt mondta, kertjének intimitását szeretné megőrizni. Szerinte a Szegeden született határozat egyértelműen fogalmaz: ő ügyfél, tehát az ügyfél jogai megilletik, illetve megillették volna. Hivatkozik arra, hogy a határozatban foglaltak szerint az utca túloldalán a kisebb távolság miatt ő közelebbi szomszéd, mint az épülő társasház közvetlen telekszomszédja. Magyar úgy véli, a társasház emeletének elbontása legfeljebb az építtető érdekeit sértené.

A történetben új fejlemény lehet, hogy Szentes polgármestere, Szirbik Imre időközben hazatért külföldi útjáról. Lapunk úgy tudja, hogy amikor a polgármester, még elutazása előtt értesült az ügyről, a megoldás érdekében ötlettel állt elő: Magyar József vegye meg a felső szintet. Az építő Danubius Rt. is felajánlotta Magyarnak a lakásokat, ő azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. Szirbik Imre lapunk kérdésére azt mondta, közvetítői szerepét felajánlja a felek számára. Azt is leszögezte: a kérdés hatósági ügy, melyben az érintett hivatalok járnak el.


Jogi út

A szegedi polgármesteri hivatal első fokon azt mondta ki, hogy Magyar József ügyfél: az építési engedélyezési eljárás során tehát megilletik az ügyfelekre vonatkozó jogok. Az építtető e döntés ellen nyújtott be fellebbezést a megyei közigazgatási hivatalhoz. Ha a hivatal hatályban tartja a szegedi határozatot, úgy Magyar József számára megnyílik a lehetőség arra, hogy ügyfélként érvényesítse jogait, azaz fellebbezést nyújtson be az építési engedélyről szóló határozattal szemben. Ebben az esetben a közigazgatási hivatal elbírálja az ő fellebbezését és döntést hoz. Amennyiben valamelyik fél nem fogadja azt el, mehet a bíróságra az ügy, ahol következik az első fok, és így tovább...