Az idén tovább reped Koszta József szentesi háza
 Megkopott az emléktábla is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-04 | Balázsi Irén

Az alföldi festészet európai hírű szentesi képviselőjének, Koszta Józsefnek a házával méltatlanul bánnak az utódok. A potyogó vakolat kijavíttatására az idén sem lesz pénze az önkormányzatnak. A műtörténész szerint le kellene venni az emléktáblát is az épületről.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ráférne a felújítás Koszta József egykori lakóházára. Fotó: Tésik Attila
Stílszerűen akár piros muskátlik is lehetnének az ablakban, mert szerette ecsetjére tűzni ezeket a virágokat a természetelvű festészet kiemelkedő alakja, Koszta József. Ehelyett szemetes, bűzös a szentesi Zrínyi utca 2. szám alatti ház előtti árok, a fehér falról meg potyog a vakolat. A városi könyvtár palotának is beillő, felújított épületével összehasonlítva még inkább látszik a közvetlenül mögötte lévő egykori Koszta-ház elhanyagoltsága. Pedig a festőóriás emlékére még táblát helyezett el 1969-ben a városi tanács a felirattal: „Ebben a házban élte utolsó éveit Koszta József (1861–1949), az Alföld nagy festője". Előtte most gesztenyefa virágzik, a kapun belül meg az orgonabokor.

Benkő Pálné hat éve költözött az egyik udvari lakásba. Neki még a nyitott verandája is lambériás. Az önmagát cigánynak emlegető asszony rendben tartja a lakását, az előtte lévő udvari résszel együtt. Azt mondja, hogy szégyell az utcára kimenni, mert azt gondolják az emberek, azért olyan lepusztult Koszta József egykori lakóháza, mert romák laknak benne. Egyébként négy család él most ott, Mihály Ilona leghátul, a valahai melléképületben.

Szerinte a város kellős közepén borzasztó látvány, főleg a romos zsinagógából szépen rendbe hozott könyvtár mögött. A két asszony állítja: ők eleget tesznek bérlői kötelezettségüknek, a lakásokat belül karbantartják. Úgy tudják, a homlokzatot a tulajdonosnak kellene tataroznia. De potyognak a nagykapu tetejéről a cserepek is, amelyek nemcsak a ház lakóira jelentenek veszélyt, hanem a járókelőkre is.

Az önkormányzat tulajdonában van Koszta József egykori lakóépülete. A városi szolgáltató kft. ügyvezetője, Döbrőssy Iván lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta: az idei tervekben nem szerepel a Zrínyi utca 2. szám alatti ház felújítása, mert elviszi a pénzt a csatornázás az önkormányzati épületeknél. Azt ellenben nem vitatja, hogy rendbe kellene hozni Koszta József utolsó városi házát. A Tájak, korok, múzeumok nevű egyesület Koszta-klubjának szentesi vezetője, Lantos Imre megítélése szerint a rajta lévő tábla is eléggé kopottas. A klubvezető azt is hozzátette, hogy a Koszta-ház melletti „műintézmény" sem patinás.

Koszta József életének és munkásságának jó ismerője a hódmezővásárhelyi múzeum nyugalmazott igazgatója, dr. Dömötör János művészettörténész. Ő írta a szentesi Koszta József Múzeum névadójának festészetét bemutató tárlatvezető kiadványt, és ő avatta fel annak idején a Zrínyi utcai ház közelében a Kosztának emléket állító mellszobrot. A szakember azt állítja, hogy Koszta József a legjelentősebb alakja Szentesnek. Ezért a legelemibb dolog, hogy ha táblát helyeztek el az egykori lakóházán, akkor tartsák is rendben. Mint fogalmazott: méltatlan a festőművész emlékéhez az omladozó vakolat. Dömötör János azt javasolta érdeklődésünkre, hogy le kell venni a táblát, amennyiben nem tudják felújítani az épületet.