Kihalászták a halászt
 Pölös Csaba katonásan helytállt, életet mentett a Tiszából

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-04 |

Életet mentett hétfőn este a csongrádi Pölös Csaba: kihúzott a tizenkét fokos Tiszából egy idős szentesi halászt. Vigh Mátyás ladikjával vásárolni ment Csongrádra, s a híd lábánál szerette volna partra tenni magával vitt kerékpárját, amikor egy szerencsétlen mozdulat miatt beesett a szőke folyóba.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Matyi bácsi a kórházból már tegnap vissza akart menni a Tiszához. Fotó: Bíró Dániel
Életet mentett hétfőn este a csongrádi Pölös Csaba: kihúzott a tizenkét fokos Tiszából egy idős szentesi halászt. Vigh Mátyás ladikjával vásárolni ment Csongrádra, s a híd lábánál szerette volna partra tenni magával vitt kerékpárját, amikor egy szerencsétlen mozdulat miatt beesett a szőke folyóba. A csongrádi fiatalember higgadtságának és bátorságának köszönhetően idejében sikerült kórházba szállítani a kihűlt férfit, akit ma haza is engednek az orvosok.

Pölös Csaba, a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár harmincéves katonája motorjával éppen szentesi kedveséhez tartott hétfőn este, amikor a Tisza-híd csongrádi lábánál észrevette, hogy az egyik pillértől nem messze egy ember görcsösen kapálózik a megáradt folyóban.

– Leszaladtam a lejáróhoz, üvöltöttem neki, nem értettem, mit mond, csak valami nyöszörgést hallottam – mesélte lapunknak a történteket a fiatalember. – Rögtön hívtam telefonon a tűzoltókat, közben szólongattam a bácsit, de lehetett látni, hogy egyre inkább elhagyja az ereje. Ekkor már tudtam, hogy nekem kell beúsznom érte, különben elsodorja a Tisza.
A tizenkét fokos folyó sem tántoríthatta el szándékától Pölös Csabát, gatyára vetkőzött és beúszott a tőle harminc méterre vergődő halászért.

Matyi bácsi lehorgonyozott ladikjába kapaszkodott, a fiatalember pedig – mivel külön-külön nem ment – a csónakkal együtt húzta partra az idős férfit, aki csak azt ismételgette, hogy vissza kell mennie túlparti kunyhójához, mert meg kell etetni a kutyát és a macskát.
Vígh Mátyással tegnap a szentesi kórházban beszéltünk. Azt mondta, ma mindenképpen vissza akar menni a Tiszához, nem tud meglenni nélküle.

Pölös Csaba lélekjelenlétének köszönhetően jó vége lett a hétfő esti mentőakciónak
Orvosai szerint ma el is hagyhatja a kórházat, állapota stabil. Az idős ember hozzátartozói családi körbe szeretnék hazavinni, ő azonban maradna a víz mellett. Az öreg halász, a környék híres remetéje hosszú évek óta egyedül él a közúti hídhoz közeli házikójában. Úszni természetesen tud, de sok ruha volt rajta, kabát, cipő, egyebek, mind lehúzta a vízbe. Nem nyelt, ellenben az alsótestét fél órán át kellett melegíteni a kórházban, annyira kihűlt.

– Sokszor borultam már bele a vízbe, nem lenne ebben semmi különös; a pék is lisztes lesz – mondta. Matyi bácsi a kórházban csak a folyóra gondol. A minap bemondta a rádió, hogy Csongrádnál 781 centiméter, kíváncsi, vajon árad-e még tovább. A múlt héten evett sült halat utoljára, saját fogást, persze. Aggódik, mi lesz a varsákkal.

A baleset körülményeit a szolnoki székhelyű Tiszai Vízi Rendészeti Kapitányság vizsgálja. A szegedi őrs parancsnoka, Dávid Imre közlése szerint a Tiszán történteket ugyanolyan szabályok alapján vizsgálják meg a vízi rendőrök, mint a közúti baleseteket szárazföldi kollégáik.

B. D. – B. G.