Szegvár után Szentesen is Civil TV
 Kistérségi adás kábelen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-04 | Blahó Gabriella

Szentesen és Szegváron kábelen már lehet követni a Civil TV műsorát. A stáb a civil élet bemutatására helyezi a hangsúlyt a műsorszerkesztésben. Terveik szerint a kistérség valamennyi településén jelen lesznek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Berényi István szerkesztő riporter és Csorba Gyula felelős szerkesztő a szegvári stúdióban. Fotó: Tésik Attila
Kis stúdiók hálózata a Civil TV, melyet a szegváriak indítottak útjára. A közösségfejlesztő programból kinőtt kezdeményezés néhány hónap alatt működő szerkesztőséggé vált, mely rendelkezik a televíziózáshoz szükséges infrastruktúrával. A kábelhálózaton követhető műsor készítésében szegváriak és szentesiek egyaránt részt vesznek. Magukat lelkes amatőröknek tekintik, a profi televíziózáshoz szükséges ismeretek és anyagi eszközök gyűjtésében azonban fáradhatatlanok.

A Civil TV-t a Szegváriak Szegvárért Egyesület működteti, s támogatja egy alapítvány, kuratóriumának elnöke Horváth István. A Legrand volt igazgatója szerint fontos, hogy legyen kommunikáció a környékbeli falvak és lakóik között, az itt élők életével és gondjaival foglalkozó feldolgozások minden bizonnyal hasznára válnak egy-egy közösség fejlődésének. A szegvári Mé-Diák műhely nyolcadik osztályos tagja, Strincz Beatrix azt mondja, tévézni inkább kikapcsolódás, mint kötelesség, a lány szerint a televízió segít reálisabban látni a világot.

Szentesen százharminc civil szervezet működik, a Civil TV-nek feltétlen szerepe lehet a városban – hangsúlyozta Szűcs Lajos alpolgármester a minap a témában megrendezett találkozón.

Szegváron az önkormányzat és vállalkozók, Szentesen informatikai cégek és Szirbik Imre támogatta polgármesteri keretéből a televízió infra-
struktúrájának létrehozását. A Horváth Mihály Gimnázium kamerákat bocsát a szerkesztőség rendelkezésére, mely műsorainak összeállításában elsősorban az itt élők életének bemutatását tekinti feladatának, jó kapcsolatot ápolva a helyi önkormányzatokkal – mondta Csorba Gyula felelős szerkesztő. A szegvári Határné Bottyán Erika, a televízió civil tanácsadó testületének vezetője kijelentette: a televízió védőernyő-szerepet tölthet be a politikai befolyás és az üzleti érdekek érvényesülése mentén, szem előtt tartva az itt élők szempontjait.

Szentesen vasárnap délelőtt kilenctől tizenegyig, szerdán délután négytől hatig, Szegváron pénteken négytől hatig lehet nézni a Civil TV-t, melyben a térség valamennyi érdekes egyénisége előbb-utóbb benne lesz.

Szentesen a belvárosban az A4-es csatornán, a Kertvárosban az S 06-os, Szegváron az S 09-es sávon lehet nézni az adást, a közeljövőben talán Mindszenten is látható lesz. A város környéki falvakban a könyvtárakban, az eMagyarország pontokon elérhető a műsor az ott élők számára. A szerkesztőség Szegváron korábban hozott létre stúdiót, a közelmúltban kapott a stáb egy alkalmas helyet Szentesen az ipari parkban. A Civil TV megalakulásánál és indulásánál nagyon sokan vannak jelen, a kezdeményezés egy táborba hozta televíziózás iránt érdeklődőket.