Szálloda lehet a volt úttörőházból
 Amerika budapesti nagykövetsége is segített

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-03 | Balázsi Irén

Az amerikai befektetők 250 millió forintot terveznek az egykori úttörőház korszerű szállodává történő átalakítására. A társasági szerződés tervezete egy olyan ügyvédi irodában készült, amelyet az USA budapesti nagykövetsége ajánlott a leendő beruházónak és a szentesi önkormányzatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A ligetben madárcsicsergésre ébredhetnek a szállóvendégek – ha megvalósul a beruházás. Fotó: Tésik Attila
Előbb csak fényképet láttak az amerikaiak a szentesi volt úttörőházról, amelyet évek óta hasznosítani kívánt az önkormányzat. A ligetben, karnyújtásnyira a Kurcától lévő épületet idén januárban a helyszínen is megnézték a városba befektetési céllal látogató S&A Capital Limited képviselői. Feltehetőleg megtetszett nekik a festői környezet, ezért ajánlatot tettek arra, hogy anyagiakkal is beszállnának az utóbbi időkben családsegítő központként működő épület szállodává történő átalakításába.
A külföldi befektetők az önkormányzattal közös projektben gondolkodtak, vagyis gazdasági társaság megalakítását javasolták a korszerű szálló megvalósítása érdekében. Korábban már szó volt arról, hogy a kft.-t hárommillió forint törzstőkével alapítják meg, mely összeget 50-50 százalékos arányban fedezik a megállapodó felek. A képviselő-testület még a télen úgy döntött, hogy pártatlan jogi szakemberekkel készíttetik majd el a társasági szerződést.

Ennek megfelelően egy olyan ügyvédi iroda dolgozta ki a BelMare Hotel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megalakulásáról szóló tervezetet, amelyet az USA budapesti nagykövetsége javasolt a feleknek. Az önkormányzati testület minapi ülésén már arról a megállapodásról tárgyalhattak, amelyet Naveen Aggarwal, az S&A Capital Limited igazgatója és Szirbik Imre polgármester írt alá. A megegyezés tartalma szerint az önkormányzat turisztikai célra kívánja hasznosítani a volt úttörőházat, amelynek átalakításával és bővítésével egy színvonalas szállodát nyernek.

A megállapodásban az is szerepel, hogy a majdani kft. törzstőkéjét a külföldi befektetők előreláthatólag 250 millió forinttal emelik. Ez az összeg az épület teljes átalakítását szolgálja. A közös társaságba az önkormányzat magát az ingatlant viszi be apportként, amelynek értéke 175 millió forintra becsülhető. Egyébiránt pedig azt tervezik, hogy a kft.-ben negyvenszázalékos lesz a szentesi önkormányzat üzletrésze. A képviselő-testület az előterjesztés minapi tárgyalásakor azt szavazta meg, hogy felhatalmazza Szirbik Imrét a társasági szerződés aláírására.

Az említett megállapodás különben azt tartalmazza: a kft. cégbírósági bejegyzését követő 180 napon belül emelik majd a törzstőkét annak érdekében, hogy elkezdődjön a beruházás.