Csökkenő szegedi remények
 A hetedik helyen végzett a Legrand-Szentes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-02 | Szélpál László

A Szeged Beton VE az Eger elleni férfi vízilabda bronzcsata első, idegenbeli mérkőzésén 12–8-ra kikapott. A Legrand-Szentesi VK csak egyszer vezetett a BVSC ellen, a legvégén, s 7. lett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eger–Szeged Beton 12–8 (2–2, 4–2, 3–3, 3–1)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés a 3. helyért, első mérkőzés. Eger, Bitskey-uszoda, 700 néző. Vezette: Tulga, Tayland (törökök).
Eger: Szécsi – KISS CS. 2, Decker 1, NYÉKI 2, MATAJSZ 1, WESZELOVSZKY 3, Hegedűs 1. Csere: Dabrowski, Fülöp, Czigány 1, Gór-Nagy, Seress, Kis G. 1. Edző: Gerendás György.
Szeged: Barát – Ágner 1, VARGA P. 3, Molnár P., Komlósi, TÓTH L. 1, LEHMANN 2. Csere: Boros, Pataki, Plézer, Éles 1. Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 9/7, ill. 14/4. Négyméteresből: 1/1, ill. –.

Az 1989/90-es évadban Pozsgay Zsolt edző vezetésével harmadik helyen végzett az OB I-ben a Szeged. Se előtte, se azóta nem tudtak a Tisza-partiak felkapaszkodni a dobogóra. Most ismét esély mutatkozott erre, ráadásul a tét azzal csak fokozódott, hogy a bronzérmes kvalifikálja magát a következő Euroliga kiírásba.

A török bírói páros alaposan ráijesztett a Szegedre. Először kontrafaultot fújtak Tóth László ellen, majd dupla emberelőnyhöz juttatták az egrieket, de ebből még nem lett gól, mert Kiss Csaba elkapkodta a lövést. A harmadik perc elején viszont már nyugodtabb volt, távolról nagy gólt szerzett. Két hazai kapufát követően magukhoz tértek a vendégek, ez olyannyira sikerült nekik, hogy Ágner egyenlítése után Lehmann előnyből már a vezetést is megszerezte, 1–2. A negyed mégis döntetlenül zárult.
A folytatásban is a tétnek megfelelő hatalmas csata dúlt a medencében.

Az egriek a szokásos agresszív, a durvaság határát súroló védekezésükkel operáltak. Ezúttal nem származott belőle bajuk, mert hiába kapták a szegediek sorozatban a fórokat, katasztrofálisan használták ki őket. El is húztak Matajszék 6–3-ra, a hazai szurkolók pedig kezdtek megnyugodni. Ez a számukra idillikus állapot nem tartott sokáig, mert a harmadik negyed elején Tóth L. húzásával 6–5-re (előtte Lehmann 9 m-ről fantasztikusan nagy gólt ragasztott a jobb fölsőbe) módosult az eredmény.

Az előnykihasználás továbbra sem ment a Betonnak, és ezúttal a védekezés is elég gyatra volt. A máskor oly magabiztos Barát kapus elmaradt valós tudásától, de az is igaz, hogy a csapattársak sem segítettek neki. Megint elment az Eger három gólra (8–5), majd megint feljött a Szeged egyre, 8–7. Sajnos ez volt a vendégek utolsó feltámadása a mérkőzésen. Egyre magabiztosabbá vált az Eger, a meccs záró percében már 12–7-re is vezetett. A vendégek legeredményesebb gólszerzője, Varga Péter találata a legvégén kozmetikázott valamennyit az eredményen.

Sok, nagyon sok a négygólos hátrány, szinte behozhatatlannak tűnik a holnap este 7 órakor kezdődő szegedi visszavágó előtt.

Gerendás György: – A Szeged jó csapat, éppen ezért nagyon örülök a győzelemnek. Bízom benne, hogy a négygólos előnyből megőrzünk egy-két gólt a visszavágó végére is.
Gyöngyösi András: – El kell ismerni, hogy nem játszottunk jól, de a tetemes hátrányunk ellenére sem adjuk fel. A bajnokságban kialakult helyzetről most még nem, a visszavágó után viszont szívesen nyilatkoznánk.

BVSC-Turbó–Legrand-Szentesi VK 8–9 (2–2, 3–2, 3–3, 0–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés, rájátszás a 7. helyért, második találkozó. Budapest, Szőnyi út, 150 néző. Vezette: Szentgyörgyi, Godova.
BVSC: Laczó – Csente 2, Szűcs, Persely, Szabó G. 1, dr. Varjas 1, MONOSTORI 2. Csere: Németh Zs., Ambrus, Simon 2, Kaszper. Edző: Besenyei Attila.
Szentes: HORVÁTH T. – SOMOGYI 4, Németh D., Berki, Torday 1, JUHÁSZ ZS. 2, Szebeni 2. Csere: Szabó N., Szénászki, Kis I., Vígh R. Edző: Vidumanszky László.
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 10/4. Négyméteresből: –, ill. 1/1.
A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szentes javára.

Egy hete a Szentes hazai medencében 11–4-re elpáholta a fővárosiakat. A gárdából persze mindenki tudta, a második találkozón jóval nehezebb dolguk lesz. Ezzel együtt a győzelemért, és a vele járó hetedik hely megszerzéséért ugrottak vízbe a Szőnyi úton.

A BVSC javítani akart, éppen ezért hatalmas vehemenciával kezdte a találkozót. Rá sem lehetett ismerni a vasutasokra, annyival jobb teljesítményt nyújtottak, mint egy héttel korábban. Vezettek már 4–2-re és 5–3-ra is, mégsem tudták megőrizni előnyüket. A harmadik negyed elején 5–5-nél utolérte riválisát a Szentes, azonban elég volt két figyelmetlenség, máris 7–5 lett a hazaiaknak, majd a játékrész végére 8–7. Hatottak a szünetben Vidumanszky edző feddő szavai, mert a záró hét percben sokkal összeszedettebb, taktikusabb Legrandot láthattak a nézők. Ami a legfontosabb, ez az eredményen is meglátszott. Szebeni átlövése még csak az egyenlítést jelentette, majd két és fél perccel a vége előtt Juhász Zs. bombája már a vezetést, 8–9.

A 7. hely megszerzésével teljesítette a célkitűzést a Szentes. Ez mindenképpen dicséretes, mert a megelőző két évadban egyaránt be kellett érnie a csalódást keltő 9. hellyel.

Vidumanszky László: – A meccs alatt csak egyszer vezettünk, akkor, amikor a legfontosabb volt, a végén!

Megszakítás nélkül ötödször nyerte meg a magyar férfi vízilabda-bajnokságot a Domino- BHSE, miután 11–4-re a rájátszásos döntő vasárnapi, harmadik meccsén is diadalmaskodott a Vasas ellen, begyűjtve ezzel a 2004/2005-ös elsőséghez szükséges harmadik győzelmét is.


Törököt fogtak

Kifordult magából a világ! A világ első számú pólónemzetének számító Magyarország nemzeti bajnokságának arany- és bronzcsatáján török(!) játékvezetők fújták sípot. A kialakult honi bírók kontra szövetség ellentét odáig vezetett, hogy körül kellett nézni a nemzetközi piacon. Így akadt „horogra" a Tulga, Tayland páros.
Hiába szállítja nemzeti gárdánk az aranyérmeket, hiába számít az öreg kontinens legprímább klubcsapatának a Domino-BHSE, valami nagyon nem stimmel a magyar vízilabdában...