Nem hagyják magukra a szentesi rokkantakat
 Céget alapít az önkormányzat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-02 | Balázsi Irén

A szentesi inkubátorházban hatvan csökkent munkaképességű személyt foglalkoztatnak júniustól abban a kht.-ban, amelyet az önkormányzat alapít. A Rehab nevű társaság varrodai és szerelési munkákra alkalmazza a dolgozókat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kedvezőtlenül változott a rehabilitációs tevékenységet segítő központi támogatás folyósítása a beteg embereket foglalkoztató cégeknek, ezért azok – mint ismeretes – sorra zárják be kapuikat. Szentesen a volt Esze Tamás laktanyában kialakított inkubátorházban csak 2003-ban jött létre a szombathelyi székhelyű Lux-Tex Kft., ahol túlnyomó többségében csökkent munkaképességű személyek dolgoznak. Ám ezt a társaságot is hátrányosan érinti, hogy nem kap elegendő állami segítséget a kft. működtetéséhez, így kénytelen fokozatosan felszámolni a szentesi telephelyet. Ezért gondolták azt a város vezetői, hogy saját tulajdonú kht.-t hoz létre az önkormányzat az inkubátorházban a beteg emberek munkahelyének megtartása, illetve új álláshelyek teremtése érdekében.

A Szentes Rehab Kht.-nál ruhakészítéssel, szőnyeggyártással és villamossági cikkek szerelésével foglalkoznak majd a csökkent munkaképességűek.

A képviselő-testület minapi ülésére készült előterjesztés hárommillió forint alaptőkével számol a közhasznú társaság megalapításakor, és több mint 17 millió forint állami támogatással a mintegy hatvan dolgozó foglalkoztatását figyelembe véve. A tervek szerint június 1-jén megkezdhetné működését a Rehab Kht. Legalábbis a várost irányító kormánypárti képviselők szeretnék ezt megvalósítani, míg a jobboldal nem igazán lelkesedett az ötletért, Szűcs Lajos szabad demokrata alpolgármester megdöbbenésére. Mint mondta: a megyei közgyűlésben a csongrádi Murányi Lászlónak a csökkent munkaképességűek megsegítéséről szóló indítványát megszavazták a tagok, és ez visszaadta Szűcs optimizmusát.

A szentesi polgári összefogás frakciójából Rébeli Sz. Tamás úgy vélekedett: ha az önkormányzat létrehozza a kht.-t, ezzel beavatkozik a piaci viszonyokba. Szűcs Lajos, valamint az MSZP-es Demeter Attila és Móra József viszont azt fejtegette, hogy a csökkent munkaképességűek megsegítésével új munkahelyek teremtődnek, s a város nem akarja a piac törvényszerűségeit felrúgni. Csakhogy a polgári összefogás frakcióvezetője, Halmai László azért nehezményezte az előterjesztést, mert a közhasznú társaság esetleges veszteséges működéséért az önkormányzat anyagilag felelős.

Szerinte nem új céget kellene alapítania a helyhatóságnak, hanem azokat a társaságokat támogatni, ahol régóta foglalkoztatnak csökkent munkaképességű személyeket. Erre Móra József azt taglalta: a kht. valóban nem profitorientált cég, s azért választják ezt a működési formát, mert nem nyerészkedni, hanem segíteni akarnak a beteg embereken.

Végül csak megszavazta a testület a Rehab Kht. megalakítását, amelyet úgy kommentált az alpolgármester az egyik élesebb pengeváltást követően: jó, hogy megszavazták a cég létrehozását, még a képviselőknek is szükségük lehet rá.