Vita a csongrádi rohammentő körül
 Baláspiri: az átszervezésről tájékoztatni kellett volna

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-30 | Bakos András

Nem minden éjjel áll rendelkezésre rohammentő a csongrádi kistérségben; ha szükség van rá, Szentesről kell áthívni. Erről az új rendről tájékoztatni kellett volna a térségben élőket – mondta Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos. A megyei mentőszervezet főorvosa, Simon Marianna hangsúlyozta: a törvényben előírt tizenöt percen belül bárhová odaérnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy ideje nem minden éjszaka áll rendelkezésre rohammentő a csongrádi kistérségben, s erről mindenképp tájékoztatni kellett volna az itt élőket, éppúgy, ahogy a betegszállítással kapcsolatos átszervezésről – osztotta meg aggályait lapunkkal Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának tagja. A képviselő szerint azzal a helyzettel, hogy aznap éjjel a térségben nincs rohammentő, mindig akkor szembesül az ügyeletes orvos, amikor szolgálatba lép.

Ezt így tudta meg ő is nemrég, a mentősök tájékoztatták. Holott az ellátás egyik legfontosabb láncszeméről van szó. Baláspiri hozzátette: bár tudja kezelni azokat az eszközöket, amelyek az életmentést szolgálják, azért egy háziorvosnál mindenképpen többet tehet egy betegért a speciálisan képzett mentőtiszt. A képviselő azt is mondta, tudja, miért kényszerül ilyen lépésekre a mentőszolgálat, s ezért nem is hibáztatja a kollégáit, akikkel ügyeletes orvosként együtt dolgozik. Ám azt fontos leszögezni: ez olyan változás, amelynek révén a szolgáltatás színvonala csökken, és sajnálatos, hogy ilyesmivel szinte mindig a csongrádi kistérségben élőknek kell szembesülniük.

A képviselő által elmondottakról e-mailben megkérdeztük dr. Simon Mariannát, a Csongrád Megyei Mentőszervezet főorvosát, aki válaszában azt írta: „Dr. Baláspiri Csaba doktor urat telefonon felhívtam, és kértem, hogy ha egészségügyi ellátással kapcsolatos problémái vannak, akkor hozzám forduljon, az ügy gyors megoldása érdekében. A Csongrád Megyei Mentőszervezet csongrádi mentőállomásán nincs szervezve rohamkocsi-szolgálat. A Központi Orvosi Ügyeleten dolgozó orvosnak az oxyológiában jártasnak kell lennie, és az ügyeletes kocsin, valamint az ambulancián rendszeresített életmentő eszközöket tudnia kell használni. A központi mentésirányítás a sürgős feladatok esetén biztosítani tudja a 15 perces elérhetőséget. A lakosság sürgősségi ellátását az Országos Mentőszolgálathoz integrált Központi Orvosi Ügyelet az egységes prehospitális sürgősségi lánc elvei szerint biztosítja."


Roham vagy esetkocsi?

Baláspiri Csaba azt mondta, valóban beszéltek az ügyről, s megtárgyalták többek között azt is, hogy bár ő rohamkocsiról beszélt, azt hivatalosan valóban nem így, hanem esetkocsinak nevezik. A betegek azonban inkább az általa említett néven ismerik a sürgősségi eseteket ellátó mentőautót, amely bizonyos napokon nem áll rendelkezésre a térségben: Szentesről kell odarendelni, ha szükséges.