Egy tekerősre emlékeztek
 Versenyt énekeltek Szenyéri Dániel tiszteletére

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-28 | Blahó Gabriella

Az elhunyt tekerős emlékére szervezett programsorozat egyik nagy sikerű rendezvénye volt a népdaléneklési verseny a szentesi zeneiskolában. Szenyéri Dániel gyűjtéséből származó dalokkal készültek a gyerekek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az együttesek egymás előadását is nagyon élvezték. Fotó: Vidovics Ferenc
Ez az év Szenyéri Dániel emlékének jegyében telik a szentesi hagyományőrzők körében. Amikor az elhunyt tekerőst életében egy kisdiák arról faggatta, mit tanult Kodálytól, Szenyéri így felelt: „Én nem tanultam Kodálytól, ő tanult tűlem. Én annak is adtam dalt. Sokan vittek tőlem dalt, valódi népdalt." A népművészet mestere, a népi muzsika legismertebb szentesi autentikus képviselője néhány évtizede tette le a tekerőt, mely a városban ma is népszerű hangszer.

Az utána maradt kulturális kincsek őrzésében vállalt szerepet a Zöldág Mozgáskultúra Egyesület. A rendezvénysorozat egész évben tart, emléktábla-avatással kezdődött, a róla és kora népzenei történetéről szóló kutatások összegzésével folytatódik, legutóbb pedig népdaléneklési versenyt rendeztek a zeneiskolában. Érdekes módon a szentesi hagyományok elsősorban más városok fiataljai számára volt vonzó, a város iskolái közül egyedül a Deák tanulói képviseltették magukat a versenyen, ahol ötven fellépő adott számot tudásáról a Sebő Ferenc vezette zsűri előtt. Hankó Györgyné Paksi Márta, a szervező egyesület vezetője elmondta: kiderült, hogy az ifjú énekesek komolyan és egyben vidáman vették a felkészülést, nagyon szépen énekeltek. Érkeztek fiatalok Hódmezővásárhelyről, Makóról és környékéről, Mindszentről.

A népdaléneklési versenyen a szebb hangzás érdekében megengedett volt a tekerő, citera, koboz, lant és furulya használata, a gyerekek a városnéző körút során ellátogattak a közelmúltban avatott Népzenészek terére, ahol egy Szenyéri Dánielről készült archív felvétel emlékeztet a padkaporos bálok legendás muzsikusára. A verseny döntője decemberben lesz, Szenyéri Dániel születésének évfordulóján. Azon a napon tartalmas népzenei előadást is élvezhetnek a műfaj iránt érdeklődők a zeneiskolában.