Megkapták jussukat a gazdák
 Visszalépett a felszámolás alatt álló Termál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-28 | Balázsi Irén

Visszavonta a területalapú támogatási kérelmét a felszámolási eljárás alatt lévő szentesi Termál Szövetkezet. A földet művelő gazdák közül így már többen is megkapták jussukat, de a késedelmes kifizetés miatt kárt szenvedtek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Badár Imre és Móra Lajos is csak késve tudta elkezdeni a tavaszi munkákat. Fotó: Tésik Attila
Országos visszhangot váltott ki lapunk cikke nyomán a felszámolás alatt álló szentesi Termál Szövetkezet és mintegy hatvan gazdálkodó között folyó vita, amelyet a területalapú támogatások igénylése váltott ki. Mint arról beszámoltunk, mind az egykori nagyüzem, mind a föld tényleges művelői egyazon parcellára nyújtottak be kérelmet agrártámogatás elnyerésére. Az adott blokkban így túligénylés jelentkezett, ezért senki sem juthatott pénzhez. Marsi Tibor falugazdász próbált közvetíteni a jussukat követelő termelők és az egykoron szép napokat megélt nagyüzem között. A Termál felszámolóbiztosa hajthatatlan volt, amikor találkozóra hívták a falugazdászi irodába, ahol nem vonta vissza a támogatási igényét.

Lapunk úgy értesült, hogy a várakozás során jó pár gazda tönkrement. A bankoknak ugyanis nem tudták törleszteni a gazdálkodáshoz felvett kölcsönt, ezért csődbe jutottak. Érdeklődésünkre elmondta Marsi Tibor: megkérte a Termál Szövetkezet felszámolóbiztosát, hogy tájékoztassa majd őt a döntésükről. Ennek hatására később olyan értesítést kapott a falugazdász, hogy a volt nagyüzem mégsem igényel területalapú támogatást. A kérelmek beadásával kapcsolatban egyébiránt tanulóévnek nevezte 2004-et Marsi, aki szerint az európai uniós szabványokra való áttérés során azzal is szembesültek, hogy túligénylés jelentkezhet egy-egy blokkban. Ebből pedig az a tanulság: a szomszédoknak érdemes figyelniük arra, hogy ténylegesen ki gazdálkodik a mellettük lévő területen. Megkerestük Molnár Istvánt, a Termál felszámolóbiztosát is, aki megerősítette, hogy visszaléptek azokból a táblákból, ahol többen nyújtották be támogatási igényüket. Ezzel valójában visszavonult a volt nagyüzem.

Az Új Barázda Vadásztársaság képviseletében Molnár Lajos érdeklődésünkre közölte: már rendeződött az ügy, a területalapú támogatást azóta megkapták, sőt el is költötték a tavaszi munkákra. Szerinte tanulni kell még az uniós igénylési rendszert, amelyre a sok papírmunka is jellemző. Úgy fogalmazott: a parasztemberek inkább dolgoznak, nem iratokat töltögetnek. Molnár Lajos azt gondolja, hogy a földhivatalok nyilvántartása alapján egyszerűbb lett volna ellenőrizni az igényléseket.

A Szentesi Gabona Beszerző és Értékesítő Szövetkezet elnöke, Badár Imre azt nyilatkozta: a Termál a visszalépésével elismerte, hogy nem jogosult a támogatásra. Szerinte érdemes volt harcolniuk még akkor is, ha a késedelmes kifizetések miatt a legtöbben kárt szenvedtek. Badár Imrét az bántja, hogy a felszámolás alatt álló volt nagyüzem minden szankció nélkül hátráltathatta a támogatások kifizetését azoknak, akik ténylegesen művelték a földet. Hozzátette: végül csak kiderült az igazság.