A véralvadásgátló okozhatta a tragédiát
 A csongrádi vizsgálat szerint nem történt vétség

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-27 | Bálint Gyula György

"Nem történt szakmai vétség a csongrádi Deák Sándorné halálakor – állapította meg az orvos szakértő. Mint megírtuk, február 8-án reggel egy autó elütötte az asszonyt, aki beverte a fejét. Bár megvizsgálták a szakrendelőben is, onnan hazaengedték. Később unokája átvitte a szentesi kórházba, ahol már nem tudtak rajta segíteni."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Itt ütötte el egy autó Deák Sándornét. Az autó sofőrjét még mindig keresik. Fotó: Bálint Gyula György
Nem történt szakmai vétség a csongrádi Deák Sándorné halálakor – állapította meg az orvos szakértő. Mint megírtuk, február 8-án reggel egy autó elütötte az asszonyt, aki beverte a fejét. Bár megvizsgálták a szakrendelőben is, onnan hazaengedték. Később unokája átvitte a szentesi kórházba, ahol már nem tudtak rajta segíteni. Ebben – a szakvélemény szerint – az is közrejátszott, hogy véralvadásgátló gyógyszert szedett. Az unoka az orvoskamarához fordul.

Arról, hogy mit állapított meg az igazságügyi orvos szakértő, és milyen határozatot hozott a munkahelyi fegyelmi bizottság, dr. Sipos Tibor, a csongrádi Dr. Szarka Ödön szakrendelő igazgatója tájékoztatta lapunkat. A február 8-án történtekkel kapcsolatban az igazságügyi orvos szakértő nem kifogásolta, hogy Deák Sándornét nem utalták be kórházi kezelésre: „a beteg életét közvetlenül veszélyeztető szakmai szabályszegés nem bizonyítható" – állapította meg. A Dr. Szarka Ödön egészségügyi intézmény fegyelmi bizottsága az unoka, Kiss István által kifogásolt orvosi magatartást vizsgálta. Nem látták bizonyítottnak, hogy az orvosok nem megfelelően viselkedtek volna. Ez alapján a belgyógyászt és a sebész főorvost nem marasztalták el.

Az esetből azt a tapasztalatot vonták le, hogy az ilyen esetekben körültekintőbben kell eljárni, a hozzátartozók érzékenységére is figyelni kell. A csongrádi fegyelmi bizottság az orvoskamara figyelmébe ajánlotta, hogy a véralvadásgátlót szedő betegekről készüljön nyilvántartás, vagy legyen náluk erről igazolás, mivel ez a gyógyszer balesetkor nagy kockázatot hordozhat.

Kiss István, az elhunyt unokája nem fogadja el a kapott határozatokat. Az orvos szakértő véleményében több olyan állítás is szerepel, ami szerinte nem igaz. Például az, hogy a beteg nem jelent meg ellenőrző vizsgálatokon, és nagyothalló volt. Ugyanis a baleset napján épp vérvizsgálatra igyekezett, vagyis ellenőrzésre, amit igazolni tud az unoka az aznapi laboreredménnyel.

– Továbbra is fenntartom azt a panaszomat, hogy a rendelőintézet orvosai nem megfelelő hangnemben beszéltek a nagymamámmal és velem. Nem sorolom fel valamennyi indokomat, mely arra késztet, hogy fellebbezést nyújtsak be az orvoskamarához. De szerintünk, ha a mentő a rendelőintézet helyett azonnal Szentesre vitte volna a nagymamát, nagyobb esélye lett volna az életben maradásra – mondta Kiss.
Megtudtuk: a szegedi Ábrahám László ügyvédet kéri fel a család jogi képviseletükre.

A gázoló autó vezetőjét egyébként még mindig keresik.


Ugyanolyan gyógyszert szedett

Időközben újabb haláleset történt Csongrádon, mely hasonlít Deák Sándorné történetére. Egy 57 esztendős csongrádi férfi leesett a fáról, fejsérülést szenvedett, a szentesi kórházba vitte a mentő, ott megvizsgálták, majd busszal hazaküldték, de rosszabbul lett, és később nem tudták megmenti az életét a kórházban. Ő is véralvadásgátló gyógyszert szedett. A rendőrség ezt a halálesetet államigazgatási eljárás keretében vizsgálja.