Biztosítani kell a közlekedést a Kurca mentén
 Szabálytalan kerítések

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-26 | Blahó Gabriella

Egészen a víz széléig húzzák a kerítést a Kurca-parti telkek tulajdonosai, ezért a szentesi horgászok szerint nem lehet megközelíteni a jó pecás helyeket. A törvény szerint a vizek mindkét partján biztosítani kell a közlekedési lehetőséget. Szentesen nemcsak a felső szakaszokon, hanem a város belsejében is sokan megszegik a szabályt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A horgászok szerint szabálytalan elzárni a vízhez vezető utakat. Fotó: Tésik Attila
A város legnagyobb civil szervezetének tagjai, a pecások jól ismerik a város és környékén található vizeket. Baranyi László észrevétele szerint a part mentén a telektulajdonosok kerítést húznak egészen a vízig, s így akadályozzák, hogy a horgászok megközelítsék azokat a helyeket, ahol kedvező körülmények között tudnának halat fogni. Az elmúlt napokban telepített az egyesület a város melletti tavakba és a Kurcába pontyot, most volna igazán érdemes horgászni a kifogható méretű halakra, ilyen körülmények között azonban kedvét szegi a pecásnak a folytonos útkeresés – magyarázza Baranyi László.

Az egyesület fegyelmi bizottságának tagja úgy véli, nem szabályos a kerítésépítés. Szerinte elképzelhető, hogy az elkerített területeken kikötött csónakokban engedély nélkül, vagy tiltott időben horgászhatnak rabsicok, akiket ezen a módon ellenőrizni sem lehet. Hiszen a horgászmester nem is tudja megközelíteni a tetthelyet. A csatorna felső szakaszain csodálatos környezetben hódolhatnának szenvedélyüknek a horgászok, ám erre nem mindig nyílik lehetőségük.

Csónakok sorakoznak, kikötve a part mentén Etelka néni portáján belül. Az asszony azt mondja: jogosan kerítették el telküket kerítéssel, egészen a vízig, jogosultságukat pedig különböző földhivatali papírokkal tudja igazolni.

Etelka néni mondja, a szomszédos szántóföld is az övék, a mellette vivő úton biztosítják a közlekedést, a tanyát megkerülve vissza lehet térni a partra.

A Felső-Kurcán a minap szemerkélő esőben is találkoztunk pecásokkal, akik a maguk pénzén épített stégen vártak a szerencsére. Gyöngyi György és apósa, Orosz Mihály nagy kedvvel várt kapásra. Azt mondták, ők kedvező helyzetben vannak, hiszen a saját tulajdonú építmény bármikor rendelkezésükre állhat. Ám azok a horgászok, akik havonta egy-két alkalommal jönnek csak le a vízre, nehezebben találnak megfelelő horgászhelyet.

A vízügyi törvény pedig egyértelműen kimondja, hogy a vizek mindkét partján hagyni kell egy olyan sávot, melyen biztosított a közlekedés, többek között a vízügyi igazgatóság számára – tudtuk meg Ötvös Mihálytól. Az Atikövizig szentesi szakaszmérnöke szerint egyértelműen szabálytalan kerítést húzni a víz széléig, s ez a probléma nem csak a csatorna felső szakaszain jellemző: a város belterületén, a Honvéd utca környékén is így építkeztek az ott élők. Ötvös Mihály elmondta azt, hogy az általa képviselt igazgatóság nem járhat el ebben a kérdésben, amennyiben észrevétel érkezik a városházára a közterület-felügyelethez, az említett hatóság segíthet a kérdés rendezésében. A Kurcának ez a része különösen szép környezet, melynek természeti értékeit érdemes óvni, a parti sávot pedig – nem csak horgászok érdekei érdekében – szabadon kellene hagyni.