Major Anna Edit keresztjei

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-26 | Balázsi Irén

Megszentelt határ címmel reprezentatív kötetet jelentetett meg a szentesi önkormányzat. Major Anna Edit festő-grafikus és Mód László néprajzkutató munkája a városban és annak külső részein még fellelhető kereszteket mutatja be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Elmegyünk az út menti keresztek mellett úgy, hogy észre sem vesszük azokat. A szentesi alkotó, Major Anna Edit azonban szisztematikusan bejárta az összes, még létező szent helyet, és ecsetjére tűzte. A festő-grafikus akvarelleken örökítette meg a város belterületén és a határban lévő kultikus tárgyakat. Major Anna Edit akvarelljein a keresztek tényleg megmaradnak, mert az önkormányzat megjelentette ezeket a Megszentelt határ című kötetben, amelynek a tudományos hátterét Mód László, a Koszta József Múzeum néprajzkutatója adja. Az akvarelleken tárgyak láthatók, ám mégis az emberekről szólnak. Arról, hogy melyik korban milyen keresztet állítottak, s azok előtt miképpen fohászkodhattak.

Mód László úgy fogalmaz, hogy Szentesen a feszületek állítása és gondozása a város katolikus népességéhez kapcsolódik szorosan. A keresztek többsége valamilyen kőből készült, de van közöttük néhány fából összeállított emlék is, amelyekre pléhkrisztust illesztettek. A jelenleg is álló kőkereszteket a 19. század második felében emelték, ami – a kutató szerint – ékes bizonyítéka a szentesi katolikus családok anyagi gyarapodásának. A kötetben térképek is szerepelnek, amelyeken bejelölték az út menti és a temetői kereszteket. Major Anna Edithez hasonlóan addig érdemes elzarándokolni e megszentelt helyekre, amíg nem késő. A már említett Vásárhelyi úti feszületnek mindenesetre csupán egy kis, megmaradt darabja hirdeti isten dicsőségét.