Összedőlt a Piti-malom
 Nem volt műemlék a város széli épület Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-25 | Blahó Gabriella

Előbb a fele dőlt le a szentesi Piti-malomnak, majd összeomlott az egész. A Pankotai Agrár Rt. területén lévő ipartörténeti épület még nem volt műemlékké nyilvánítva, a hírek szerint utóbb jóféle kocsmát akartak nyitni benne.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az utolsó lökést a helyreállításra kirendelt munkagép adta meg. Fotó: Vidovics Ferenc
A vályogból és téglából épült szentesi Piti-malmot az utóbbi években a belvíz pusztította. Az épület állagának nem kedvezett a közelben folyó csatornázás, így néhány hete leomlott a malom épületének fele, a minap pedig az egész. Széphegyi László, a műemlékvédelmi hatóság Csongrád megyei vezetője száz- vagy százhúsz esztendősre becsülte a malom korát: pontos tudományos feltárás az épület történetéről nem készült, a malom ugyanis nem jutott el a műemlékké nyilvánításig.

Azokban a napokban, amikor az épület fele a földdel lett egyenlő, a műemlékvédelmi hivatal által felkért statikus megvizsgálta a malmot, és megállapította: bizonyos szintig vissza kell bontani ahhoz, hogy újjáépíthessék. A Pankotai Agrár Rt.-t, amelynek területén található az ingatlan, kötelezte is erre a polgármesteri hivatal műszaki osztálya – tudtuk meg Lajos Istvántól, az ügy előadójától. A város korábban tervezte, hogy védettség alá vonja az épületet, a hivatalnál azonban több ezer hasonló ingatlan vár erre a státusra – a szentesi Piti-malomra nem kerülhetett sor.

A szomszédok elmondása szerint a napokban az épületnél megjelent egy munkagép, s miközben azzal dolgoztak, romba dőlt a maradék épület. A Pankotai Agrár Rt. építészét nem tudtuk megkérdezni a történtekről, miután nem értük el telefonon, de feltehetőleg a műszaki osztály által kiszabott kötelezettségnek akart eleget tenni a részvénytársaság, s eközben dőlt teljesen romba az épület.

Rózsa Gábor mérnök-muzeológus úgy tudja, hogy az utolsó molnár után nevezték Piti-malomnak az ingatlant. Legalább harminc éve nem üzemel, ugyanis ezen a helyen nincs megfelelő szél a házak és a környező fák miatt.

Rózsa Gábor információi szerint legutóbb jóféle kocsmát akartak nyitni benne, ez a terv azonban többek között azért nem vált valóra, mert nagyon sokat kellett volna rá költeni, különböző egészségügyi előírások miatt. A műemlékvédelmi hivatal megyei vezetője lapunktól értesült a véglegesnek tűnő pusztulásról. Az igazgató azt mondta, a malom helyreállításához egyetlen dolog kell: pénz.