Elárverezik a derekegyházi patikát
 Utcára kerülhet a gyógyszerész

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-22 | Blahó Gabriella

Most már biztos: árverés lesz Derekegyházon, a megyei bíróság jogerős végzése nyomán a gyógyszertárat kiürítik és eladják. A patikus nyolcmillió forinttal tartozik egy szegedi gyógyszerforgalmazó vállalatnak, és reménye sincs arra, hogy lerója adósságát. Papp László négy hónap türelmi időt kapott a Csongrád Megyei Bíróságtól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Papp László reményét vesztett ember lett. Segítségre van szüksége. Fotó: Tésik Attila
A végrehajtást négy hónapra felfüggesztette a végzésben foglaltak szerint az igazságszolgáltatás megyei fóruma. A bíró méltányolható körülményként vette figyelembe, hogy a kérdéses ingatlan egyben a patikus lakhelyéül is szolgál. Papp László gyógyszerész az első fokú határozattal szemben még fellebbezett, mondván, hogy a patika további működése lehet biztosítéka az adósság kifizetésének, ám a bíróság szerint ez a kérelem nem lehet alapos, az elmúlt hónapokban részben sem fizette vissza tartozását az alperes. Papp László nyolcmillió forinttal és az összeg járulékaival tartozik a szegedi Phoenix Pharma Rt.-nek.

A végrehajtást kérő cég más módon nem látott lehetőséget arra, hogy kintlévő pénzéhez hozzájusson, így bírósághoz fordult. A megyei bíróság az árverést augusztus 31-éig függesztette fel, mondván, hogy a speciális rendeltetésű ingatlan kiürítése, a berendezési tárgyak szakszerű elszállítása több napot vesz igénybe, s közben a patikus kiköltözéséhez, az új otthon megtalálásához bizonyos idő nyilvánvalóan szükséges.
– Az önkormányzat köteles gondoskodni a település gyógyszerrel való ellátásról, most azonban nem tehetünk mást, várunk – fogalmazott Szabó István. A polgármester azt mondja, várhatóan fiókgyógyszertárat nyit valamelyik közeli város patikája a faluban.

A derekegyházi gyógyszertár egyelőre a megszokott időben tart nyitva, ám odabenn szinte üresen állnak a polcok. A patikus a kisablakon át orvosságokat ad ki a betérőknek. Mint kiderül, a tablettákért receptekkel a táskájában ő utazott el más városokba, s hozta haza a faluban élő betegeknek. Papp László magára maradt. Családja nincsen, nagyon távoli rokonai betegsége miatt nem szívesen látják. A kétezer fős település gyógyszerésze azt mondja, ilyen kis faluban nem lehet gazdaságosan üzemeltetni gyógyszertárat, nem véletlen, hogy új nyitásához ötezer fő alatt már nem is adnak ki engedélyt. Amikor belefogott a vállalkozásba, nem saját tőkével, hanem kölcsönnel kezdte, amit nem tudott megnyugtató módon rendszeresen fizetni. A patika épülete az otthona is egyben – még. Azt mondja, arra gondol, nyugdíjba megy, úgy talán könnyebb lesz az élete, az adósság azonban akkor is kíséri. Segítség volna számára, ha az árverésen minél magasabb összegért kelne el az épület.

A praxisjog nem tárgya az árverésnek, de Papp László nem lát lehetőséget arra, hogy a munkáját folytassa. Nyugdíjasként a havi járandóságából mindenképpen vonni fogják a tartozást, a jövedelem harminc százalékát legfeljebb, de a mindenkori öregségi nyugdíjminimumnak meg kell maradni nála. Hogy mit lehet kezdeni havi huszonötezer forinttal? Papp László hallgat. Bizonytalan, talán jön valami kedvező fordulat a következő négy hónapban.

Az előző pályázati kiírásra nem akadt jelentkező, aki megvásárolta volna a derekegyházi gyógyszertár épületét. Ha ez a nyár végén is így lesz, az önálló bírósági végrehajtó árverés útján értékesíti az ingatlant, egy ilyen akcióban pedig általában lefelé mozdul a vételár. Ha Papp László addig nem talál otthonra, kilakoltatják. A dél-alföldi patikus az első és egyetlen az országban, aki hivatásának a gazdasági nehézségek ellenére az utolsó pillanatig meg akart felelni – most segítségre vár.