''Kegyeletsértő a dómbeli szobor''
 Beliczai Mária és Kalmár Márton véleménye a portréról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-20 |

Beliczai Máriát és Kalmár Mártont, két elismert és neves szobrászművészt kértünk meg, hogy látogasson el velünk a szegedi dómba és mondjon véleményt II. János Pál mellszobráról, mely már leleplezése előtt vihart kavart. Csíky László szentesi orvos, szobrász alkotása legfeljebb magánterületre való – a szegedi képzőművészek szerint.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Beliczai Mária és Kalmár Márton szemügyre vette a bronzból készült mellszobrot. Fotó: Karnok Csaba
„Sajnos ettől tartottam. Ezt nem szabadna. Ugye nem gondolták komolyan? Micsoda tiszteletlenség!" Ez volt Beliczai Mária szobrászművész első reakciója tegnap kora délután, amikor meglátta II. János Pál pápa szegedi dómbeli mellszobrát. A hétfőn leleplezett, Gyulay Endre püspök által megáldott és megszentelt szobor már az avatás napján nagy vitát kavart. Beliczai Mária és Kalmár Márton, két neves szegedi szobrászművész, az avatáson nem volt jelen, de kedden arra vállalkozott, hogy a dómban tüzetesen szemügyre veszi a bronzból készült mellszobrot. Az alkotást még 1995-ben készítette a szentesi Csíky László orvos, szobrász és az egyházfő halála után adományozta a székesegyháznak.

– Ha a harmadikos középiskolás tanulóim ilyen arányrendszerű portréval indítanának, nagyon elégedetlen lennék velük – jelentette ki Beliczai Mária, Tömörkény István művészeti szakközépiskola tanára. – Nagy tévedés a szobor és talapzat aránya is. Például a két fül hatalmas és formátlan, az arc és agykoponya megformálása anatómiailag is erősen elhibázott. Olyasmit érzek, mintha a doktor úr velünk végeztetne vakbélműtétet. A portré érezhetően karikatúrajellegű, ami több mint tiszteletlenség. Több alázatot követelne egy igazi szobrásztól is egy sorsfordító pápa megmintázása. Ez egyszerűen kegyeletsértő.

A szobrásznő és Kalmár Márton is hangsúlyozta, hogy nem kenyérféltésről van szó, de nem értik a püspököt, amiért a dómbeli remekművek közé ezt az amatőr munkát behelyezte.
– A hasonlóságon kívül nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie a portré szobornak. Különbséget kell tenni például a fejen belüli csontszerkezet és a lágyrészek között, itt minden puha, a fejtől a vállig, a csontszerkezetet nem érezni. Az arc túlságosan nagy a homlokhoz képest, a nyak pedig elsikkad. Naiv ábrázolásnak tartom és karikaturisztikus jellegűnek. Tudom, az alkotó büszke arra, hogy milyen gyorsan elkészít egy szobrot, de a szobrászat lényege nem ez, hanem – mint tudjuk –: a bölcsesség, a megfontoltság művészete. Ez itt hiányzik. Az alapanyagot, a bronzot pedig minden szobrásznak tisztelnie kell. Ez az alkotás nem képvisel plasztikai értéket – fejtette ki Kalmár Márton, akit évente több köztéri szobor zsűrizésére kérnek fel.

A művészek az alkotást legfeljebb magánterületen tudnák elképzelni, mert szerintük nem való köztérre, templombelsőbe.

CS.G.L.