Családfesztivál kétszáz városban
 Szentesen is találkoztak a hívők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-18 | Blahó Gabriella

A világ kétszáz városában egyszerre tartott családfesztivált szombaton a Fokolare Mozgalom. Szentesen találkoztak két egyházmegye hívői: az összejövetelen a szeretetről személyes sorsokon át kaptak képet a résztvevők. A rendezvényen kulturális programok is szerepeltek, a nap végén pedig közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogyan is képzelik el a családot a katolikusok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gyermekek és felnőttek összesen ezerháromszázan ünnepeltek együtt Szentesen szombaton. A sportcsarnokban rendezte meg a Fokolare Mozgalom a családfesztivált, ezen a napon a világ sok más városában is összejöttek a hívők. Hazánkban Budapest mellett a dél-alföldi város adott otthont a rendezvénynek, melyet a mozgalom mellett a kalocsa–kecskeméti és a szeged–csanádi egyházmegye családcsoportjai szerveztek.

A szegvári Dobbantó néptánc- együttes a kecskeméti Hírös zenekar muzsikájára táncolt, ezen a napon távoli városokból is érkeztek vendégek. Az elvi nyilatkozatok mellett személyes sorsokon át kaptak képet a szeretet erejéről a résztvevők. A kivetítővel erősített színpadon például egy dunakeszi pár beszélt a házastársi hűségről. A hűtlenné vált férjről az asszony azt mondta, elgondolkodtatta, ami bekövetkezett: megértette, hogy apró dolgokban ő is hűtlenné vált a férjéhez, nem figyelt rá. Tanulságképpen szeretetét újra a párja felé fordította, s helyreállt a család egysége. Egy szegedi házaspár beszámolt arról, hogy befogadtak egy kétgyermekes anyát, akin így tudtak segíteni.

Gyulay Endre megyés püspök a rendezvényen a két hete elhunyt II. János Pál pápát idézte: „Én derűs vagyok, legyetek azok ti is". A szentatya ezekkel a szavakkal búcsúzott a földi léttől, a püspök pedig a derűt a család légkörének egyik legfontosabb jellemzőjeként említette. Gyulay hangsúlyozta, fontos megélni is, nem csak mondani ezeket a szavakat a házasság és a család életre szóló szövetségében. A püspök szerint abban a kis közösségben, ahol három gyermek születik, többnek is lehet hely, ennek az országnak pedig népes családokra van szüksége.

A mozgalom egyik szegedi képviselője, Erhardt Gyula szerint a család modellje átvihető a társadalomra: szeretteinkkel akkor is törődünk, megadjuk számukra, amire szükségük van, amikor ők maguk keveset tehetnek gyermekként vagy idősként. Felesége, Erhardt Krisztina elmondta, a találkozót országszerte kerekasztal-beszélgetések előzték meg, a fiatalok megfogalmazták, milyennek képzelik el a családot. A szentesi Szent Anna Egyházközség családos csoportja Binder István és felesége, Mária vezetésével kezdeményezte, hogy az egyházak és az önkormányzat között induljon párbeszéd ebben a témában.

A nap végén a szentesi sportcsarnokban a hazai műholdas csatorna közvetítésével követhették a résztvevők, hogyan ünnepelnek ugyanebben az időben a katolikusok más nagyvárosokban, Budapesten, Rómában, Tokióban, Torontóban vagy Algírban.