Nem egyformán emlékeznek
 Lehet, hogy hiába álmodnak a másodosztályról Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-13 | Mádi József

– ...Vége a minőségi focinak Szentesen. Úgy tűnik, az önkormányzatnak nincs szüksége a város jó labdarúgására – tett meglepő nyilatkozatot Török László, a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapatának edzője.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kijelentés azért hatott váratlanul és furcsán, mert a csapat mindent elkövet azért, hogy a jelenlegi harmadik liga első hat gárdája között végezzen, és nyártól az átalakuló lebonyolítási rendszernek köszönhetően a második vonalban szerepelhessen.

Csak hatmillió

Az idézett mondatok okai mögött mint oly sokszor, ezúttal is a pénz áll. A Szentesi TE ugyanis mindössze hatmillió forintos támogatást kap a következő idényre a várostól, ez pedig egy megyei I. osztályú csapat életben maradásához lenne elég. Az egyesület ebben a bajnoki szezonban 24 millióból gazdálkodik, amelyhez hét millióval járult hozzá az önkormányzat. A csapat célja a feljutás, ehhez az 1–6. hely valamelyikén kell végeznie. Ez már szinte csak akkor nem jöhet össze, ha kis túlzással a Szentes a hátralévő összes meccsén kikap. A jelenleg negyedik Szentes és a hetedik Karcag között ugyanis tizenkét pont a különbség.

A klub vezetői elkészítették és leadták a következő bajnokságra érvényes költségvetésüket, ez összesen 36 millió forintról szólt. Ehhez szerettek volna a várostól 16 milliót kapni, a fennmaradó összeget a szponzori kör teremtette volna elő. Végül aztán csak hat millió lett a kért pénzből. Érdemes tudni, hogy a másodosztály nevezési díja 3,5 millió plusz áfa, a bírói díj havi 250 ezer forint, az utazás pedig, beleértve az utánpótlást is, meghaladja a 10 ezer kilométert.

Kevesebbet oszthattak

– Tudtommal a működési költségük kilencven százalékának megfelelő összeget, 32 millió forintot kértek az önkormányzattól a labdarúgók, úgy emlékszem, ez szerepelt a támogatási kérelmükben. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a város versenysportra fordítható éves összege 37 millió, érthető, miért nem adtuk meg ezt a pénzt – mondta dr. Rébeli Szabó Tamás, a szentesi sportbizottság elnöke, aki így folytatta: – Tavaly több volt az osztható pénz, az idén saját nevemben 15 millióval többet kértem, de leszavaztak. A sportbizottság egyhangúan döntött a felosztás mellett, a hétből hat tag, köztük a labdarúgók képviselője is jelen volt a szavazáskor.

A sportág hazai szövetsége is hibás, hiszen őrült pénzeket vonnak el különböző címeken a kluboktól, ám ezeket egyszerűen lehetetlen hosszú távon tartani. Nem hiszem, hogy ennek ellenére meg kellene szűnnie a minőségi focinak, sőt szeretném, ha nem így lenne. Szentes önkormányzata ennyit tud adni, ha még emellett is vállalják, ha előteremtik a pénzt, az az ő dolguk.

– Nem látom értelmét, hogy tárgyaljak, vagy hogy vitatkozzak bárkivel is a továbbiakban. Ha nincs pénze az önkormányzatnak, akkor ők sem tudnak adni, de akkor szóljanak, és jelentsék ki: nem tudják vállalni a másodosztályú gárda támogatását – nyilatkozta a szponzori kör vezetője, Verebélyi József. Az egykori támadó még hozzátette: nincs semmilyen tartozásuk, az ifijük pedig háromszor nyert bajnokságot az elmúlt időszakban.

Cél az első hat

A csapat az elmúlt két fordulóban egyaránt vereséget szenvedett. Ahogy az edző mondta: ilyen a szentesi pályafutása alatt még nem történt meg vele.

– Nem hiszem, hogy befolyásolta volna a döntés a csapat Vecsés elleni produkcióját. A fiúk hajtottak, csúsztak-másztak kilencven percen keresztül. A hátralévő mérkőzéseken, így a következő salgótarjáni, majd gyulai találkozón is mindent megteszünk, hogy nyerjünk. Mert továbbra is a hat között szeretnénk végezni – jegyezte meg Török László.