Demeter nem kér bocsánatot
 Szentesi vita egy ingatlan bérbeadása körül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-13 | Balázsi Irén

Megsértették az önkormányzat vagyonrendeletét, amikor pályáztatás nélkül adták bérbe a régi szentesi rendelőintézetet egy sportegyesületnek. Az ellenzéki Rébeli Sz. Tamás képviselő nyilvános bocsánatkérést várt ezért Demeter Attilától, a szakbizottság kormánypárti elnökétől.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A régi rendelőintézet megmenekül a pusztulástól Fotó: Tésik Attila
A grémium vezetője és Szirbik Imre polgármester azonban azt mondta: nem törvénysértést állapított meg a közigazgatási hivatal, hanem aggályokat fogalmazott meg.

A saját vagyonrendeletét vette semmibe a szentesi önkormányzat, és erre még tavaly novemberben hívta fel a figyelmet Rébeli Sz. Tamás, a Fidesz helyhatósági képviselője. Történt pedig, hogy az Ady Endre utcai megüresedett rendelőintézetet a felújítása és működtetése ellenében húsz évre bérbe adta a város az utóbbi időkig a megyeháza pincéjében működő sportegyesületnek. Rébeli szerint ezt nem tehette volna meg az önkormányzat pályázat kiírása nélkül. A bérleti akció ráadásul vagyonvesztéssel is jár – véli a képviselő. Mivel az épületben nem egészségügyi alapellátás folyik a jövőben, így a bérlőnek meg kellene fizetnie az érték 25 százalékát ingatlanbérleti jogként. A hivatását tekintve ügyvéd Rébeli még számos kifogást sorolt fel a bérleti szerződés megkötése ellen, ám Demeter Attila, a jogi bizottság szintén ügyvédként praktizáló szocialista párti elnöke azt találta mondani a képviselő-testület novemberi ülésén, hogy Rébeli „kifogásai méltatlanok a szakmájához".

A megyei közigazgatási hivatal törvényességi ellenőrzési főosztálya Rébeli Sz. Tamás beadványára ellenőrizte az ügyletet. Megállapították, hogy az Ady Endre utcai épületre a bérleti jogviszony szabálytalanul jött létre. Ezért felhívták a képviselő-testület figyelmét arra, hogy a vagyonrendelet előírásait saját magára is tekintse kötelezőnek a jövőben. A törvényességi észrevételben az is szerepel: a korábbi sikertelen pályáztatás ellenére sem lett volna szabad eltekinteni az újabb pályázat kiírásától az ingatlan magas értéke miatt.

Rébeli Sz. Tamás a közigazgatási hivatal megállapításaira hivatkozva kérte Demeter Attilát, hogy nyilvánosan kérjen tőle bocsánatot. Lapunknak azt nyilatkozta Rébeli: lelkiismereti kérdésnek tekintette, hogy felhívja a figyelmet az önkormányzati vagyon védelmére.

– Nem kérek bocsánatot, mert nincs miért – állította érdeklődésünkre Demeter Attila, hozzátéve: a sarokban sem fog térdepelni. Elmondása szerint a jogi bizottság is tárgyalta az ügyet, a képviselő-testület pedig többségi határozatot hozott az ingatlan bérbeadásáról. Ettől függetlenül a kisebbségi véleményét bárki kifejtheti. Demeter úgy fogalmazott, hogy a közigazgatási hivatal nem állapított meg törvénysértést, aggályokat fogalmazott meg. Egyben felhívta a figyelmet a hivatal arra, hogy a jövőben a vagyonrendelet előírásait vegyék figyelembe a képviselők. Különben pedig az eredménytelen pályáztatás után hosszú idő elteltével végül azért adták bérbe az Ady Endre utcai épületet – mondta Demeter Attila –, hogy az állaga ne romoljon tovább.