Még áll a víz a szentesi földeken
 Háromezer hektáron

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-13 | Blahó Gabriella

Biztosra vehető, hogy az őszi búza nagy része kipusztult, ezen a tavaszon ugyanis tizenhétezer hektárt borított belvíz a Szentes környéki földeken. A csapadékmentes időszakoknak köszönhetően ez a terület mostanra háromezer hektárra csökkent.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hatalmas területeken áll a víz Fotó: Blahó Gabriella
A belvizes területeken biztosan kipusztult az őszi búza, különösen Cserebökényben, de a Mentettréten és az Alsóréten is nagy a kár – véli Marsi Tibor szentesi falugazdász, aki szerint a gazdáknak a vártnál valószínűleg kisebb lesz az árbevételük. Kérdésessé válik az adott földterület jövője is, hiszen érdemi mezőgazdasági munkát ezeken a helyeken nem lehet végezni. A foltok helyén a föld gyomosodik, hasznosítása nem feltétlenül lesz kifizetődő. A tavaszi növénykultúrák esetében kevés idő marad a vetésre, időben tehát az ilyen növények is kárt szenvedhetnek. Az elmúlt hétvégi eső nem tett jót a földeknek, bár a belvízzel borított területek nagysága jelentősen csökkent. Egyelőre nincs meghirdetett alap a kár enyhítésére, de a falugazdász szerint érdemes felkészülni arra, hogy lesz. Ezért a növénytermesztőknek azt ajánlja, az irodában elkérhető formanyomtatványon jelentsék be a kárt.

Tizenhétezer hektár volt a csúcs ezen a tavaszon: a belvízzel borított területek mentesítésére a vízügyi hatóság készültséget rendelt el, mely a napokban ért véget. Mára háromezer hektárra csökkent a vízzel fedett föld nagysága. A szentesi és a mindszenti szivattyútelep a nap huszonnégy órájában így is üzemel – mondta el Ötvös Mihály. A szentesi szakaszmérnök szerint a folyamatban közrejátszott a magasabb hőmérséklettel együtt járó párolgás, valamint az a tény, hogy a megolvadt havat és jeget viszonylag könnyen felszívta a föld, melyben a sokéves átlag alatti a talajvízszint. A kialakult helyzetet viszont bonyolította, hogy több terület gazdája beszántotta a táblák melletti elevezető csatornákat, ezeket pedig érdemes céljuknak megfelelő módon használni.