Ne a beteg, az orvos utazzon
 Méltányosságot kér Szirbik Imre a rokkantaknak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-12 | Balázsi Irén

Méltánytalannak tartják a szentesi betegek, hogy megszüntették a rendelőintézetben működő orvos szakértői bizottságot, és a megyeszékhelyre kell utazniuk azoknak, akik a munkaképességük csökkenésének mértéket akarják megállapíttatni. A polgármester ismét levelet írt az Országos Orvos Szakértői Intézet főigazgatójának méltányosságot kérve.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem kell új tábla, ha mégis engedélyezik a szakértői bizottság működését a rendelőintézetben Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi rendelőintézetben jelenhettek meg még az idén januárban is az orvos szakértői bizottság előtt azok, akik – köznyelven kifejezve – le akarták százalékoltatni magukat. Pap Imre helyhatósági képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság munkáspárti elnöke az önkormányzati testület minapi ülésén bejelentette: méltánytalannak tartja, hogy Szegedre kell utazniuk az amúgy sem egészséges embereknek. Most már ott állapítják meg ugyanis a munkaképesség csökkenésének a mértékét, a rokkantság fokát. A grémium elnöke arra is felfigyelt, hogy az egyik hirdetési újságban a leleményes autósok felajánlják szolgáltatásukat a pácienseknek, hogy elszállítják őket a megyeszékhelyre, majd az orvosi vizsgálat után vissza. Pap Imre szerint nem száz beteget kellene Szegedre utaztatni, hanem hetente egyszer Szentesre jöhetne egy orvos az asszisztensével. Az elnök arra szólította fel Szirbik Imre polgármestert, hogy méltányosságot kérjen az illetékesektől Szentes és a kistérség lakosságának érdekében.

Az Országos Orvos Szakértői Intézet szentesi telephelyének megszüntetése azzal függ össze, hogy a rendszert centralizálták: mindenhol a megyeszékhelyeken működnek az orvos szakértői bizottságok. A polgármester a bizottsági elnökhöz hasonlóan méltánytalannak tartja a központosítást. A szentesiek esetében azért is sérelmes a kedvezőtlen változás, mert az önkormányzat biztosította a szakrendelőben az orvos szakértői bizottság működésének valamennyi feltételét. Szirbik úgy véli: a társadalombiztosítónak sem lehet közömbös, hogy sok rászorulónak fizeti ki az utazási költséget a lakóhely és a megyeszékhely között, néhány orvos útiszámlájának megtérítése helyett. A szentesi telephely megszüntetése után néhány nappal, még februárban levélben kereste meg az illetékeseket a polgármester annak érdekében, hogy változtassák meg a döntésüket. Elutasították a kérelmét.

Az Országos Orvos Szakértői Intézet főigazgatója, dr. Juhász Ferenc egy tavalyi kormányhatározatot említett válaszlevelében. Eszerint intézményüknél húsz fővel kell csökkenteni a létszámot a korábbi időszakhoz viszonyítva. Nem kívánnak működtetni olyan telephelyeket, ahol a vizsgálati szám nem indokolja több párhuzamosan működő bizottság felállítását. Dr. Juhász Ferenc úgy fogalmazott: míg általában az egészségügyi ellátásban fontos egy tartós, bizalmi elven alapuló, rendszeres orvos-beteg kapcsolat, addig a szakértői bizottság orvosainak elsősorban a páciensek állapotának objektív megítélésére kell törekedniük.

A polgármester Pap Imre interpellációjára hivatkozva megismételte a korábbi kérést, Juhász Ferenc főigazgatónak címezve. Szirbik abban bízik: az elmúlt pár hónap tapasztalatai elgondolkodtatják a döntéshozókat, s „a betegek utaztatása helyett a személyzetet mozgatják".