Pert nyert az építtető
 A szentesi vállalkozót felmentették a pofozkodás vádja alól

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-12 | Blahó Gabriella

Egy házépítés ügyében támadt vita a szentesi Áfra Sándor és Czesznak György között. Áfra ellen polgári pert kezdeményezett az építőmester elmaradt járandóságát követelve, ezt a megrendelő nyerte meg, aki viszont állítja: Czesznak őt ököllel megütötte. A könnyű testi sértés vétsége alól azonban a megyei bíróság felmentette a szentesi vállalkozót.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Áfra Sándor, a megrendelő az építkezésen Fotó: Tésik Attila
Másképpen emlékszik a házépítés körül zajló eseményekre a szentesi Áfra Sándor megrendelő és Czesznak György vállalkozó. Az építő felháborítónak tartja, hogy a megrendelő nem akarta kifizetni az elvégzett munka után az eddig elmaradt 644 ezer forintot, ezért Áfra ellen polgári pert kezdeményezett, a keresetét első fokon a Szentesi Városi Bíróság elutasította. Czesznak az ítélet ellen nem fellebbezett, így az jogerőre emelkedett.

A vállalkozó úgy látja, hogy a szakértői vélemény döntött a dologban, mellyel ő természetesen nem ért egyet. Azonban a fellebbezéshez szükséges újabb szakértői vélemény további kiadást jelentett volna számára, az építésből származó bevétel pedig elmondása szerint éppen csak arra volt elegendő, hogy a munkásainak fizessen.

A per továbbviteléhez nem volt elég pénze, végül „többe került volna a leves, mint a hús" – mondta a vállalkozó. A bíróság első fokon perköltség megfizetésére kötelezte Czesznakot, miután az indoklás szerint Áfra Sándor átadott neki az elvégzett munka arányában összesen több, mint 300 ezer forintot. Először 2003. szeptember végén 200 ezret, majd amikor a munkáért járó további 117 ezer 500 forintot átadta, Áfra Sándor átnyújtott neki egy iratot azzal, hogy Czesznak írja alá: felvette a pénzt. A felperes vállalkozó az ítélet szerint az iratot eltépte, és „törlésre ítélt szavak hagyták el a száját". Áfra, közlése szerint, hasonlóképpen reagált, s ezek után csattant el az állítólagos ökölcsapás – a megyei bíróság jogerős határozata szerint azonban nem ütötte meg Czesznak Áfrát, ezért a vádlottat bűncselekmény hiányában a könnyű testi sértés vétsége alól felmentette.

Áfra Sándor a történtek fényében egyáltalán nem elégedett az elvégzett munkával, az épülő ház elemeit szerinte sok helyen ki kell javítani, ami újabb költséget jelent a számára – az építő, azt mondja, még mindig tartozik neki majdnem százezer forinttal. Czesznak György viszont most is úgy gondolja, a vállalkozói díjat nem kapta meg az elvégzett munkáért, az ügy pedig sok bosszúságot jelentett a számára.