Csongrádi szobrász sikere
 Az EP elnöke is méltatta Brüsszelben a művész alkotását

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-03 | Bíró Dániel

Ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap Lantos Györgyi A megtalált Európa című szobrát az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében. A csongrádi képzőművész alkotása lenyűgözte az uniós küldötteket és az ajándékozó Magyar Országgyűlés jelenlévő képviselőit is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szili Katalin (jobbra) és Josep Borrell, az EP elnöke leplezte le a szobrot. Lantos Györgyi (balra), az alkotó is részt vett az avatáson. Fotó: MTI
Még az újságírók sem tudtak Lantos Györgyi közelébe férkőzni a tegnap délutáni ceremónia után, olyan elismerő fogadtatásban részesült a politikusok részéről A megtalált Európa címet viselő három és fél méter magas kompozíció, és alkotója, aki hazánk uniós csatlakozásának kívánt emléket állítani ezzel a munkájával.

A csongrádi szobrászművész remekét Szili Katalin, az országgyűlés elnöke avatta föl az Európai Parlament brüsszeli épületében. Ünnepi beszédében a házelnök asszony kifejtette, az országgyűlés hagyományt folytatott azzal, hogy hazánk uniós csatlakozására emlékeztető ajándékot adott az EP-nek. Mint mondta, a szobor azt is szimbolizálja, hogy Magyarország visszatért európai gyökereihez, hiszen Európa, a föníciai királylány mítosza a civilizáció gyökereit is jelképezi. Emellett reményét fejezte ki, hogy a szobor a tíz új EU-tagország tavalyi csatlakozását követően minél több európai nemzet „visszatérésének" jelképéül is szolgál, hogy minél többen részesülhessenek az unió értékeiből.

A zöldmárvány oszlopon „szárnyaló" allegorikus, a kontinens egységét szimbolizáló nőalak körül az unió országai jelennek meg egy-egy csillagként. A szobor címét az EU huszonegy hivatalos nyelvén tüntették fel a talapzaton.

A felavatott szobor. Fotó: MTI
Az EP képviseletében Josep Borrel Fonteles elnök leszögezte, számára a szobor, amelyet külön méltatott eredetiségéért, leginkább azt jelképezi, hogy Európa egyik fele újra megtalálta a kontinens másik felét.

A műalkotást leleplezéséig magyar nemzeti színű lepel borította. Az avatást két énekszám foglalta keretbe: a leleplezés előtt Sebestyén Márta adta elő a Hazám, hazám című népdalt, utána pedig Oláh Ibolya énekelte el Máté Péter Hazám című szerzeményét.

– Büszke vagyok, hogy az én munkámat választotta a Magyar Országgyűlés, de még egyszer mondom, ez a szerencsés véletlennek is köszönhető – utalt a szobor kiválasztására Lantos Györgyi. Mint lapunkban tegnap megírtuk, a csongrádi szobrászművészt közismert köztéri alkotásai miatt keresték fel Tisza-parti otthonában a megrendelők, akik a művészházaspár bronzöntőműhelyében szerettek bele a kiválasztott kész alkotásba.