Csongrádi szobrok az Európai Parlamentben
 Húsz év szünet után Brüsszelben jelentkeznek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-12 | Bíró Dániel

Brüsszelben önálló kiállítás összeállítására kérték fel a Megtalált Európa csongrádi alkotóját, Lantos Györgyit és férjét, Máté Istvánt. A szobrászházaspár huszonhat alkotását felvonultató tárlatot nemzeti ünnepünkön, március 15-én nyitják meg az Európai Parlamentben. Az elmúlt két évtizedben csupán köztéri szobraik révén ismerhette munkásságukat a közönség.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lantos Györgyi otthon, a műteremben: nem szeret szerepelni, de a mostani meghívást nem utasíthatta vissza. Fotó: Tésik Attila
„A kiállítás egy vásár, ahol senki nem vesz semmit" – idézte férjével együtt egy korábbi mesterük mondását Lantos Györgyi, akit Tisza-parti otthonában kerestünk fel. A profán megfogalmazás arra a kérdésre volt válasz, hogy egy ilyen alkalom mennyiben tud őszinte visszajelzésekkel szolgálni egy képzőművész számára. A feleletet követő magyarázatból kiderült: köztéri alkotásainak jó híre szájhagyomány útján terjedt el az országban, s a megkeresések, illetve a megrendelések magukban hordozták azt azt elismerést, amire egy művész igényt tarthat. Ami ezen felül további pozitívumot jelentett: sehol sem tették szóvá, hogy a megrendelő, legyen az önkormányzat vagy intézmény, másra is költhette volna pénzét.

Minderre azonban a főiskola után tíz évet kellett várni. – 1985-ben a ravennai Dante biennálén a férjem elnyerte a harmincöt éven aluli művészek fődíját, II. János Pál pápa aranyérmét, egy évvel később pedig engem ugyanott első díjjal jutalmaztak – idézi fel Lantos Györgyi. – Nem sokkal ezután hat hazai jeligés pályázaton indultunk el, amiből ötöt megnyertünk. A váratlan siker a szakma felsőbb vezetését a pályázati feltételek módosítására késztette, de a gáncsoskodásig süllyedt bírálat sem tudta kedvünket szegni, inkább önfeledten dolgoztunk a magunk építette bronzöntőműhelyben.

A lekicsinyített kohóra emlékeztető épületrészben régebbi alkotások, vagy azok egyes részei sorakoznak a polcokon, a helyiség közepén pedig egy Kossuth-mellszobor vár az utolsó simításokra. – Miközben alkot az ember, már a következő munkán töri a fejét. Mire az új gondolat formát ölt, sokat dolgozik a szobrász, de külön a folyamatot nem lehet idővel mérni, az alkotás annál sokkal összetettebb – magyarázta a művésznő.

– Nem szeretek szerepelni, ezért is lettem alkotóművész, de a múlt heti brüsszeli meghívást nem lehetett visszautasítani. A külügyi hivatalban egy hivatalos ebéden vettünk részt, ahol férjemmel együtt bemutathattuk közös katalógusunkat, melyben jelentősebb műveink szerepelnek. A Megtalált Európa fogadtatásánál jóleső érzés volt, hogy a politikusok mellett a parlamentben dolgozó fiatalok is elismerően nyilatkoztak a szoborról. Kedden nyíló kiállításunk anyagát kisplasztikáinkból és domborműveinkből állítottuk össze, huszonhat művet ismerhetnek meg az érdeklődők.

A belga fővárosban hosszú ideig láthatók a csongrádi szobrászházaspár munkái, ugyanis az EP-ben kiállított gyűjteményre már a brüsszeli magyar intézet is bejelentkezett. Ott április 11-étől tekinthető meg a tárlat.