A virágok vége és a permet
 A Szentes-Air szerint szélcsendben nem szállhat el a méreg

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-09 | Blahó Gabriella

Kártérítésként több százmillió forintot követel az Árpád Agrár Rt.-től a szentesi Primőr Kertészeti Szövetkezet. 2000 tavaszán az utóbbi üvegházának környékén permetezett az Árpád megrendelésére a Szentes-Air Kft. gépe. A kertészet és egy almáskert tulajdonosai állítják, a permettől pusztultak ki a virágok és az almafák. Az ügy már több bíróságot is megjárt, most perújítás kezdődik. A pilótát és munkatársait eddig nem idézték be tanúnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A város környéki földek felett repül a Szentes-Air Kft. gépe Fotó: Blahó Gabriella
Öt évvel ezelőtt, 2000. április 18-án gyomirtást végeztek az Árpád búzatáblája felett a Szentes-Air Kft. munkatársai. A kérdéses terület a fábiánsebestyéni és a kunszentmártoni út között terül el. A megrendelő cég szakmérnöke által adott instrukciók alapján indult a munka, a permetezési napló szerint reggel hat órától fél nyolcig dolgoztak, kedvező időjárási viszonyok között. A kilencvenkilenc hektáros téglalap alakú búzatábla déli vonala mellett közvetlenül és párhuzamosan húzódik egy közel harminc méter magas villanyvezeték. A táblától és a vezetéktől háromszáz méterre esik a szentesi Primőr Szövetkezet üvegháza és a mellette lévő almáskert. A gép a tábla felett magától értetődő módon hosszanti irányban közlekedett, két méter magasan eresztette el a folyékony, cseppnehezítővel ellátott anyagot, és közel húsz méter magasan fordult a tábla két végében – magyarázza a pilóta, Szobota László.

Vagyis: nem keresztben permeteztek. Több évtizede végzi ezt a munkát Szobota, aki azt állítja, hogy nagyon ritkán fordul elő hiba. 2000. április 18-án hajnali hat órakor még nem keletkezhetett termik, fölfelé szálló légáramlat, szél pedig nem volt: percenként nulla és fél méteres
Szobota László pilóta állítja: a permetlé nem sodródhatott a kárt szenvedett üvegházba Fotó: Tésik Attila
szélsebességet mértek ezen a napon. A Szentes-Air Kft. vezetőjeként furcsállja, hogy az üvegház-tulajdonos szövetkezet és az almáskert képviselői csak egy hónappal a permetezés után jelentkeztek azzal, hogy növényeik károsodtak. Olyan erős szert szórtak április 18-án, hogy a károsodás tüneteinek sokkal hamarabb láthatóvá kellett volna válniuk.

A szövetkezet üvegházában strelitziát, agapanthust és alstromeliát termesztettek. Ezek északi növények, az üvegházakat nem fűteni, hanem hűteni kell, a nyitott pillangóablakokon tehát legfeljebb kifelé áramolhatott a levegő. A pilóta szerint a virágok vírusfertőzöttek lehettek már az ültetéskor. Szobota azt is furcsállja, hogy a szomszédos almáskertben állítólag azok a fák sérültek, melyek egyébként is cserére szorultak volna. A pilóta alapjaiban vitatja a kártérítési igényt, bár az összeget a jelen helyzetben az Árpád Agrár Rt.-nek mint a légi permetezést megrendelőnek kellene fizetnie. Öt éve azon a napon a másodpilóta vezette a gépet, aki most külföldön dolgozik, a cég vezetőjeként azonban kötelességének érezte, hogy beavatkozzon a perbe. Mint mondta, tanúként őt vagy munkatársait még nem hallgatta meg a bíróság. Eredetileg több mint félmilliárd forintot követelt a Primőr Szövetkezet. Szobota álláspontja az: ha tényleg ők okozták volna a kárt, az összegnek akkor is csak töredékét kérhetné a szövetkezet. A virágokat szálanként tudta szerint körülbelül kétezer forintért értékesíthették – ezer szál virág ára pedig kétmillió forint.

Öt éve húzódó permetperek

Mindkét károsult céget, a Szentesi Primőr Kertészeti Szövetkezetet és az Alma Kft.-t is Dr. Stern Sándor képviseli, a perek azonban külön utakon járnak. A szentesi ügyvéd közölte, álláspontjuk szerint 2000. április 18-án a permetlé igenis elsodródott és kárt okozott a különleges, szálanként közel kétezer forintot érő virágokban, illetve az almafákban. A Primőr Szövetkezet ügyében a megyei bíróság megállapította: kárt okozott az alperes, kötelezte, hogy fizessen a felperesnek háromszázmillió forintot, késedelmi kamatot és perköltséget. A határozat tavalyi, de nem jogerős: az eljárás a fellebbezés folytán a Szegedi Ítélőtáblánál jár. Ott máris további bizonyítást rendeltek el az összeggel kapcsolatban.Csikai Miklós, az Árpád Agrár Rt. elnöke a le nem zárt tárgyalássorozatról nem kívánt nyilatkozni, viszont nyilvánvalóvá tette: szerinte a kártérítési igény alaptalan. Az almáskert ügyében viszont a Legfelsőbb Bíróság már jogerős döntést hozott, és 63 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte az Árpád Agrár Rt.-t. Mégis újra kezdődik a huzavona: az rt. perújítást kezdeményezett, a másik ügyben keletkezett szakvéleményre alapozva, ezt a kérést idén februárban a megyei bíróság elfogadta, a következő tárgyalás időpontja pedig 2005. május 6.