Uniós segítség a gólyás ház megmentésére
 A romániai Újszentessel közösen nyert Szentes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-07 | Balázsi Irén

Szentes és romániai testvértelepülése, Újszentes 75 millió forintot nyert az unió határon átnyúló gazdaságfejlesztési pályázatán. A program részeként felújítják a Kurca-parti városban a műemlék gólyás házat, ahol népművészeti műhelyek kapnak helyet. A rossz állagú épület tatarozása idén nyáron kezdődhet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyáron felvonulhatnak a kivitelezők a Petőfi utcai épülethez Fotó: Tésik Attila
Gólyás háznak emlegetik a szentesiek a volt szálloda melletti Petőfi utcai épületet, amely a vendéglátóhelyhez hasonlóan teljesen lepusztult állapotban van. A költöző madárról egyébként azért kapta a nevét a műemlék, mert annak a kéményére minden tavasszal visszatérnek a gólyák. Nos, nem sokáig romlik már tovább az épület állaga, mert sikeresnek bizonyult az a pályázat, amelyet az önkormányzat közösen nyújtott be a romániai testvértelepülésével, Újszentessel. A Phare CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódva megközelítőleg 300 ezer eurót, azaz 75 milliónyi forintot nyertek a gólyás ház népművészetek házává történő átalakítására. A projekt teljes költsége meghaladja a 90 milliót, a fennmaradó részt a szentesi önkormányzat fedezi.

Nem újabb múzeumot építenek, hanem a megújult házban gyakorolják is a népi mesterségeket. Szirbik Imre újszentesi kollégájávál, Szilágyi Gézával azt is elmondta a tegnapi tájékoztatón: a művészetek házában nemcsak a helybeli alkotók dolgoznak majd, hanem a határon túliak is bemutatják portékáikat. A terveknek megfelelően elfeledettnek vélt mesterségeket is megismertetnek a fiatalokkal és a felnőttekkel is. A szentesi és újszentesi népművészek műhelyeiben az érdeklődők kipróbálhatják a korongozást vagy például a csipkeverést. Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens tájékoztatása szerint a fazekasság, fafaragás, nemezelés, szövés, vessző-, gyékény- és nádfeldolgozás, a hímzés és csipkeverés reprezentánsai dolgoznak majd a művészetek házában. A helybeliek és a város vendégei meg is vásárolhatják a mesterek portékáit. Szilágyi Géza örült a sikeres pályázatnak, mint mondta: ez hozzásegíti őket identitásuk megőrzéséhez.

Lapunk kérdésére Szirbik Imre arról szólt, hogy a pénzügyi támogatásról szóló szerződést május elején írják alá. Ezt követi a közbeszerzési eljárás. Az idén nyáron már kihirdethetik, hogy melyik cég nyerte el a gólyás ház felújításának jogát. Az elképzelések szerint 2006 őszén megnyílhat a népi kismesterek birodalma.