Régi és rövid a szentesi tűzoltók tolólétrája

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-06 | Blahó Gabriella

Elöregedett és rövid a szentesi tűzoltóság tolólétrája, egy új szerkezet azonban legalább százmillió forintba kerül. Az önkormányzat azt ígéri, biztosítja az önerőt a pályázathoz, ha ilyen módon korszerű létrához juthat a laktanya. A tűzoltók amúgy is több támogatást várnak a várostól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A polgármesteri hivatal tetőszerkezetét is javították a tűzoltók Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi tűzoltók által használt tolólétra már tizenhét éves és mindössze harminc méteres. A város legmagasabb épülete tetejének eléréséhez azonban legalább harminchét méteres emelőkosaras létrára lenne szükség – magyarázta Kajtár István parancsnok a minap egy állománygyűlésen. Hozzátette: különböző technikai megoldások alkalmazásával is igen kockázatosan lehet ilyen körülmények között menteni például a tízemeletesek tetején.

Elhangzott az is: a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének javítása, favágás, a strandon a medence sátrának felhúzása néhány feladat azok közül, amelyeket a tűzoltóság az elmúlt évben a városnak elvégzett, miközben öt esztendeje egyetlen fillér támogatást sem kapott az önkormányzattól. Kovács Csaba és Vida-Szűcs Sándor tűzoltó megfogalmazta: a csapat támogatásra számít.

Szirbik Imre polgármestert az összejövetelen Sztantics Csaba jegyző képviselte, aki a felvetésre reagálva elmondta, a város ezt az évet 250 millió működési és ugyanennyi fejlesztési hiánnyal kezdte, miközben évente néhány tízmillió forintot tud csak költeni az intézmények felújítására. A tolólétrával kapcsolatban a jegyző azt mondta, feltételezi, hogy a hiány terhére is vállalni fogja az önkormányzat az önrész biztosítását abban az esetben, ha kedvező pályázati kiírás születik egy új, korszerű szerkezet beszerzésére.

A nemrég kinevezett tűzoltóparancsnok a gyűlésen elmondta, hogy szeretné felújíttatni a laktanyát, mely az ötvenes évek elején épült, s több hiányossága van – az épületben például nincsen öltöző. Ebben a pillanatban nincs kiírva pályázat laktanya-rekonstrukcióra, a parancsnok azonban arra készül, hogy lesz, ezért az épület eredeti tervei után kutat.

A közelmúltban ötmillió forintot költöttek a dolgozók egészségének védelmére a szertárban, központi kipufogógáz-elszívó rendszer épült ugyanis. A munkavédelmi szempontból jelentős beruházást elismerő szavakkal méltatta Hódi József, a megyei katasztrófa-védelmi parancsnokság osztályvezetője, aki kiválónak értékelte a szentesi tűzoltók elmúlt évi munkáját a szakmai találkozón.