Az önkormányzat segít a téglagyáron
 Szentesen száz ember munkahelye volt a tét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-06 | Blahó Gabriella

Kisajátítja a Szentesi Téglagyár Kft. közelében lévő húszhektáros, magántulajdonban lévő területet a szentesi önkormányzat. Ez lehet az alapja az üzem további működésének, miután a régi agyagbánya kiürült. A cég gazdasági igazgatója szerint a város támogatása nélkül nem volna biztosított száz ember munkahelye.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szentesi Téglagyár Kft. jóideje kérte a közelében lévő húszhektáros, kitermelésre alkalmas területet. Az ingatlan tulajdonosa azonban semmi módon nem akarta eladni az agyagban bővelkedő földet a gyár számára, így annak vezetői az önkormányzathoz fordultak támogatásért. A képviselő-testület arról döntött, hogy a magántulajdonban lévő területet kisajátítja, és a cég rendelkezésére bocsátja: a téglagyár kitermelheti az agyagot a bányából. Tóth Mihály, a vállalat gazdasági igazgatója elmondta lapunknak, hogy az önkormányzat segítséget nyújt számukra, az ügylettel járó valamennyi költséget a téglagyár állja, a használatért pedig bányajáradékot fizet az államnak.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a magántulajdonos nem akar változtatni a helyzeten, akkor fordultak a város elöljáróihoz, hiszen száz ember egzisztenciája, jövője volt a tét. Most nyolcvannyolcan dolgoznak a gyárban, de közvetve még egy tucat munkavállaló jut rendszeres keresethez a jól működő vállalat jóvoltából. Tóth Mihály szavai szerint az önkormányzat a vállalat helyett jár el egy olyan ügyben, mely kimondottan közérdek. Csaknem negyven éve folyik itt kitermelés, a meglévő bányaterületet tehát bővíteni kellett. A gyártás egyébként sikeres, a Szentesi Téglagyár Kft. termékei elkelnek a hazai piacon, a falazótéglák és válaszfalak építésére alkalmas elemek mellett egyéb téglákat is gyártanak itt. Stabil vállalkozásról van szó, a kisajátítás révén pedig megnyugtató gazdasági perspektívában folytatódhat a termelés.