Százezer cserép a volt megyeháza tetejére

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-06 | Balázsi Irén

Június közepére elkészülnek az építők a szentesi volt megyeháza tetőszerkezetének felújításával. A muzeológusok pedig már leadták azt a pályázatot, amelytől mintegy kilencvenmillió forintot remélnek a kiállítások rendezésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagyüzem a volt megyeháza tetején Fotó: Tésik Attila
Látványos szakaszához érkezett Szentesen az egykori vármegyeháza tatarozása. Az ácsok leszedték a régi cserepeket és a korhadt faanyagot, s az utcáról az is látszik, hogy a tetőn már ott vannak az új cseréplécek. Mészáros András, a Délépítő Rt. generálfőmérnöke lapunknak azt is elmondta: a tetőszerkezet javításának és a lécezésnek több mint ötvenszázalékos a készültsége. Közel százezer cserép kerül majd a megyeháza tetejére. A terveknek megfelelően június közepére végeznek a kivitelezők a tető teljes rendbetételével, beleértve a bádogozást is. Az épületen belül jelenleg a kőművesek dolgoznak, gépészeti szereléseket végeznek. A közel egymilliárd forintos beruházás idén októberben fejeződik be.

A volt megyeháza felújítása közben a muzeológusok pályázatot írtak az elmúlt hetekben. Mint arról beszámoltunk, a ligetből a rendbe hozott egykori megyeházára költözik majd a Koszta József Múzeum is. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma írt ki pályázatot, amellyel állandó tárlatok felújítására és új kiállítások építésére lehet forrást nyerni. Az Alfa-program keretében mintegy kilencvenmillió forintra tartanának igényt a muzeológusok annak érdekében, hogy értékes kiállításokkal tudják várni a közönséget az új helyen.

Az igazgatónő azt is elmondta: a pályamunka elkészítésében jelentős szerepet vállaltak a szentesi muzeológusok, Mód László néprajzkutató, Szabó János József régész-igazgató és Vigh László főrestaurátor. Az ő munkájukat segítette a szegedi múzeum marketing csoportvezetője, Herczeg Gábor és a megyei önkormányzat részéről Tóth Attila művészeti író. A pályázatot a megyei közgyűlés nevében nyújtották be, és ez a grémium vállalta magára a költségek tíz százalékát kitevő önrészt.