Még eladó a mindszenti kenyérgyár épülete
 A kisteleki üzemegységet már értékesítette az Árpád Agrár Rt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-05 | Blahó Gabriella

Egy esztendeje nem talál vevőre a mindszenti kenyérgyár épülete, míg a kisteleki hasonló telepet a minap értékesítette a szentesi Árpád Agrár Rt. A részvénytársaság a saját termésű gabonából készült kenyeret árulja megyeszerte.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Huszonöten dolgoztak a szebb napokat megélt üzemben Fotó: Tésik Attila
Nem működő üzemegységei közül a kisteleki kenyérgyárat a minap sikerült értékesítenie az Árpád Agrár Rt.-nek, a telepen korábban évtizedeken át folyt a munka. A gyáron belül az időközben született új szabályozások miatt olyan átalakításokat kellett volna végezni, melyek költsége nem térült volna meg, ezért is döntött a részvénytársaság az értékesítés mellett – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, az Árpád erőtakarmánygyárának igazgatójától. A mindszenti kenyérgyár, amely nagy értékű ingatlan, egy éve vár vevőre, illetve befektetőre.

Kenyérgyárnak a jelenlegi szabványok szerint nem alkalmas az épület, ám más célra még hasznosítható. Itt huszonöt ember dolgozott, akiket más területen foglalkoztat most az Árpád. A cég termékei ma is megvásárolhatók a társaság mindszenti boltjában. Az Árpád a saját termésű gabonát használja fel, nemcsak fehérlisztből süt kenyeret, hanem teljes kiőrlésű rozsból és tönkölybúzából is készít korszerű és egészséges táplálékot.

Mucsi László elmondta, hogy a hazai gabonapiacon jelenleg túlkínálat van, az intervenciós felvásárlások eredményeként feltöltődnek a raktárak, a készletet pedig célszerű volna külföldön értékesíteni, ehhez azonban uniós támogatás kellene, ezt elérni pedig a kormánynak volna feladata. Ha a következő nyárra nem születik olyan intézkedés, mely feloldja a helyzetet, súlyos következményekkel kell számolni. Ilyen körülmények között az Árpád az ésszerű gazdálkodást tartja szem előtt, koncentrálva a termelésre a bevételek kiegyensúlyozott növelése mellett. Egyes mezőgazdasági gépeit is árulja ezért a részvénytársaság, különösen azokat a nem egészen fiatal gépeket, melyeket a termelők kisebb gazdaságokban még tudnak hasznosítani.