Kitűnően helytállt a Szeged és a Szentes is
 Szerdán már eldőlhet a Honvéd–Beton-párharc

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-04 | Szélpál László

Mindkét Csongrád megyei OB I-es férfi vízilabdacsapat idegenben és vereséggel kezdte a rájátszást. A Szeged Beton VE az elődöntőben 6–3-ra kapott ki a Domino-BHSE-től, míg a Legrand-Szentesi VK 14–13-ra az Újpesttől.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Domino-BHSE–Szeged Beton VE 6–3 (1–1, 1–0, 1–0, 3–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés, elődöntő, első találkozó. Budapest, Kőér utcai uszoda, 400 néző. Vezette: Székely B., Németh A.
Domino-BHSE: Kovács Z. – Kovács O., Fodor, Kiss G., BENEDEK 1, dr. Molnár, BIROS 4. Csere: Szívós, Tóth M., BÁRÁNY 1, Vári, Paján. Edző: Kovács István.
Szeged Beton VE: BARÁT – Lehmann 1, Varga P., Boros, MOLNÁR P., TÓTH L. 1, Ágner. Csere: Pataki 1, Plézer, Éles. Edző: Gyönygösi András.
Gól – emberelőnyből: 5/2, ill. 4/1.

A 8 pontig tartó párharc állása: 6–0, a Domino-BHSE javára.
Az esélytelenek nyugalmával várta a Domino elleni elődöntő első, fővárosi összecsapását a Szeged Beton. Ugyan miért kellett volna idegeskedniük Varga Péteréknek, hiszen ők is tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy Benedek Tiborékkal szemben szemernyi esélyük sincs a fináléba kerülésre. Az alapszakaszban a címvédőtől elszenvedett tíz-, illetve nyolcgólos vereség valószínűleg nem a véletlen műve volt. Ez már csak azért is igaz, mert Kovács István edző legénysége az Euroligában jószerével hülyére verte eddigi riválisait. A negyeddöntő első meccsén például a Volgográdot intézte el egy laza 13–6-tal.

A szegediek jó hangulatban utaztak a fővárosi összecsapásra.
– A Honvéd ellen nincs esélyünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg mindent a tisztes helytállásért, még a beteg Komlósi nélkül is – nyilatkozta Gyöngyösi András.

A meccs előtt a szombat este elhunyt II. János Pál pápára emlékeztek egyperces néma felállással a csapatok és a nézők. Barát bravúrjaival indult a találkozó, ez pedig azt jelentette, hogy a Szeged remekül tartotta magát. A Domino csak az 5. perc elején, Biros emberelőnyével szerezte meg a vezetést. Sokáig nem örülhettek a gólnak, mert az ellentámadásból Pataki csodás centertalálatával (Várit forgatta be) egyenlítettek a vendégek, 1–1. Nem volt gond a fegyelemmel, s a kapufákra gondolva a szerencse sem pártolt el a betonosoktól. Az egyik hazai drukker meg is jegyezte, kicsit a korai kezdésre is utalva: „Úgy látszik még a csendes pihenőjüket töltik a fiúk..." A folytatásban is góliszonyban szenvedtek a csapatok, a következő találatra a második negyed 4. percéig kellett várni, amikor egy gyors fordulást követően Biros fejezte be a hazaiak akcióját, 2–1. Barát továbbra is ragyogóan védett, de azt is lehetett látni, hogy a szegediek támadójátéka igencsak halovány. Persze senki sem számított gólparádéra. Viszont, ha valaki azt mondta volna a meccs előtt, hogy a forduláskor csak 2–1-re vezet majd a Domino, az illetőt valószínűleg pszichiátriai kezelésre utalják...

A nagy szünet után sem lankadt a Szeged figyelme, fegyelme. Más kérdés, hogy tovább tartott a góliszony; de ez nagyobb meglepetés nemcsak a vendégeknél, hanem a hét olimpiai bajnokkal felálló hazaiaknál is. A Dominóra rá sem lehetett ismerni, annyival másképpen, gyengébben pólóztak, mint például a szerdai Euroliga-negyeddöntőn. De ez legyen a fővárosiak gondja, emiatt biztos nem fog óvni a Beton... A hazai ultrák folyamatosan ébresztőt skandáltak – nem ok nélkül. Benedek vette az adást, villanásával kétgólosra növelte csapata előnyét, 3–1. A negyedik játékrész elején Tóth László már csapata sokadik fórját harcolta ki, korábban ugyanezekből egyszer sem született találat, nem úgy most, amikor a sértett a jobb felső sarokba „húzta" a labdát, 3–2. A hajrában aztán nemcsak céloztak a csapatok, találtak is. Biros bombájára Lehmann hasonlóval válaszolt, majd ismét a hazaiak nehéztüzére következett. A végeredményt Bárány alakította ki.

Gyöngyösi András: – Csapatom nagyon jól játszott, ezzel a teljesítménnyel akár még a harmadik hely megszerzésére is lehet esélyünk. Külön gratulálok Barát Ferencnek, aki válogatott formában védett.

Az elődöntő másik mérkőzésén: Vasas–FTC 9–6. A nyolc pontig tartó párharc állása: 4–2 a Vasas javára.

Újpest–Legrand-Szentes 14–13 (3–4, 3–4, 4–3, 4–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés, rájátszás az 5–8. helyért, első találkozó. Budapest, Hajós Alfréd uszoda, 100 néző. Vezette: Marjai, Fekete B.
Újpest: Áts – DÁVID 3, KOVÁCS R. 3, Ferkó, Benczur 2, SUTI 5, Zoufal. Csere: Kéri 1, Máthé, Debreczeni. Edző: Petrovics Mátyás.
Szentes: Horváth T. – Németh D. 1, SOMOGYI 3, BERKI 2, Szénászky 2, Juhász Zs., TORDAY 3. Csere: Vígh R. 1, Szabó N. 1, Józsa, Gábor, Újházi (kapus). Edző: Vidumanszky László.
Gól – emberelőnyből: 9/6, ill. 7/5. Négyméteresből: 2/2, ill. 1/1.

A nyolc pont eléréséig tartó párharc állása: 6–0 az Újpest javára.
Pár hete az alapszakaszban 13–6-ra nyerte a két gárda találkozóját az Újpest. Természetesen most is a liláknak állt a zászló, éppen ezért néztek nagyokat Sutiékkal együtt a nézők is, hogy végig a Szentes vezetett. Tartották kezükben az irányítást a vendégek annak ellenére, hogy az elmúlt héten Szegeden megcsodált jó védekezésre ezúttal rá sem lehetett ismerni, igaz, a támadójátékra sem. Ragyogó gólokat szerezve a forduláskor 6–8 állt az eredményjelzőn, a harmadik negyed után 10–11, sőt két és fél perccel a vége előtt 11–13!

Ekkor kellett volna egy pici plusz, de az most nem jött elő. Egy gólra felzárkóztak a fővárosiak, majd 39 másodperccel a találkozó lefújása előtt ki is egyenlítettek, 13–13. Már csak tíz másodperc volt vissza, amikor a játékvezetők emberelőnyhöz juttatták a házigazdákat. Valószínűleg siettek valahová, nem fért bele a munkaidejükbe a túlórázás. Jól okoskodtak, hiszen Kovács R. hat másodperc elteltével megszerezte csapata győztes találatát, 14–13.

Vidumanszky László: – Nagy lehetőséget szalasztottunk el, a játék képe és az eredmény alakulása alapján nyernünk kellett volna. Szerdán fogunk is, és mégegyszer visszatérünk a Hajósba!

Az 5–8. helyért tartó rájátszás másik mérkőzésén: FTC–BVSC 6–4. A nyolc pontig tartó párharc állása: 6–0 az FTC javára.
A 9–12. helyért: OSC–Ybl 12–11 (hosszabbítás után). Az állás: 6–0 az OSC javára. Szolnok–Neptun 15–7, az állás: 6–0 a Szolnok javára.