A szelektíven gyűjtött hulladékot szelektíven is kezelik
 Nem keverednek össze

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-04 | Balázsi Irén

Becsapva érzik magukat egyes szentesiek, mert a gondosan szétválogatott háztartási hulladékot szerintük az utcai konténerek kiürítésekor összekeverik. Ezt cáfolja a szolgáltató cég csoportvezetője, aki azt tanácsolja a kételkedőknek, hogy bejelentés nélkül a nap bármely órájában menjenek ki a berki városrészben lévő szeméttelepre, és maguk győződjenek meg a hulladék szakszerű kezeléséről.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hat konténerből álló gyűjtőszigetek is vannak. Fotó: Tésik Attila
Janó Imréné azt mondja, nem akar okoskodni, amikor többek nevében állítja: becsapva érzik magukat a szentesiek, mert jártukban, keltükben azt látják, hogy hiába gyűjtik odahaza elkülönítve egymástól a műanyagot, az üveget és a papírt, ha azt a konténerek ürítésekor összekeverve rakják fel a teherautóra a szolgáltató cég emberei. A fiatalasszony azt mesélte, saját szemével látta két óra leforgása alatt, hogy előbb a Klauzál utcai gyűjtőszigetnél, majd a Kertvárosban az ABC előtt ömlesztve tették a konténerekből a kocsira a hulladékot.

A városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője azt mondja az esettel kapcsolatban, hogy Szentesen kilenc gyűjtősziget van, s ezek közül éppen a kifogásolt Klauzál utcainál és a kertvárosinál helyeztek ki hat-hat konténert, míg a többi utcában csak négyet. Kiss Ferenc tájékoztatása szerint azért tettek oda több kukát, mert műanyaggal és papírral mindig gyorsan megtelik az edény. Ezért aztán ha elindul a járat a hulladék elszállítására, a két említett helyen nem egy konténerből ürítik ki például a műanyagot, hanem kettőből. A kívülállók ezt könyvelhetik el úgy, mintha összekevernék a hulladékot a szolgáltató cég dolgozói.

Egyébként most még ugyanaz az autó viszi a berki városrészben lévő telepre a szemetet és a szelektív hulladékot is. Az utóbbi gyűjtőszigetekről rendszerint kedden reggel kezdik szállítani a különféle anyagokat, a csoportvezető állítása szerint nem keverik azokat össze. Azt mondja a szakember, hogy ennek ellenőrzése érdekében a munkatársai bárkit szívesen látnak a berki lerakónál a nap bármely órájában. Kiss Ferenc hozzáteszi: még csak bejelentkezniük sem kell a panaszosoknak, mert így nem érheti őket az a vád, hogy addigra gyorsan szétválogatták a hulladékot a dolgozók. A papírt és a műanyagot egyébként hetente viszik ki a berki telephelyre, míg az üveget csak három-négyhetenként szállítják. Az utóbbiból legfeljebb az ünnepek alkalmával gyűlik nagyobb mennyiség.

Lapunk kérdésére azt is elmondta Kiss Ferenc, hogy értékesítik a szelektív hulladékot. Ha összekevernék azt, mint ahogy feltételezik a járókelők, akkor egyetlen cég sem venné meg az újságpapírt, az üveget meg a műanyagot. Igaz, nem sokat fizetnek érte, évente 300-400 ezer forint bevétele van ezekből a városellátó intézménynek. De az összeg legalább kifutja a szemétszállító autó üzemanyagának árát és a hulladék tömörítésének a költségeit a berki telepen.

Pályázaton nyert pénzből különben egy-két hónapon belül megérkezik egy új autó, amelyet főleg a szelektív hulladék begyűjtésére használnak majd. A teherkocsi egyébként csaknem húszmillió forintba kerül. Újabb gyűjtőszigetek kialakítását is tervezik szintén pályázati támogatásból. A jelenlegi kilenc helyett összesen 34 sziget lesz. Kiss Ferenc csoportvezető tájékoztatása szerint Szentesen 20, míg Szegváron 5 területen helyeznek el új konténereket.