Demeter nem kért bocsánatot Rébelitől
 A szentesi rendőrök munkájáról is szó esett

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-02 | Balázsi Irén

Pengeváltás volt a fideszes Rébeli Sz. Tamás és a szocialista párti Demeter Attila képviselő között a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén a közigazgatási hivatal korábbi törvényességi észrevételével kapcsolatban. A megye legeredményesebb kapitányságának említették a szentesit, amely remélhetőleg az idén sem veri le a magasra tett lécet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még a napirendi témák tárgyalása előtt szólította fel a polgári összefogás frakciójának tagja, Rébeli Sz. Tamás a szocialista párti Demeter Attilát, a jogi bizottság elnökét a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén, hogy nyilvánosan kérjen tőle bocsánatot.

Rébeli szerint Demeter megsértette őt a megyei közigazgatási hivatal törvényességi felülvizsgálatát követő jelentésről folyó korábbi vita során. Ezt megelőzően viszont a jobboldali frakcióvezető, Halmai László nehezményezte, hogy Szirbik Imre polgármester csak röviden említette a közigazgatási hivatal aggályait az önkormányzat vagyonát érintő pályáztatással kapcsolatban.

Demeter Attila azonban azzal kezdte mondandóját, hogy sajnálja, ha megsértette Rébelit, de nem kér tőle bocsánatot. A pályáztatással összefüggő észrevételt tényszerűnek tartotta Demeter, hozzátéve: nem akarták megkerülni a jogszabályt, ám a pályázati kiírásra nem jelentkezett senki. Ezért pályáztatás nélkül bíztak meg valakit az egyik önkormányzati épület állagának megóvása érdekében. A közigazgatási hivatal ezzel összefüggő törvényességi észrevételét tudomásul vette Demeter Attila, s levonta a következtetéseket.

A polgármester szerint mindenki rendelkezésére áll a közigazgatási hivatal említett állásfoglalása, amely iránymutatást ad bárki számára.

A szentesi rendőrkapitány, Földvári Nagy István az elmúlt évi munkájukról szóló beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítést úgy vezette be: egy vezető a jót eladja, a rosszat megmagyarázza. Nekik nincs mit magyarázniuk, mondta. A szentesi rendőrség a tavalyi mutatók alapján a megye legeredményesebb kapitánysága.

Munkájukra leginkább az jellemző, hogy „látható és intézkedő" rendőrökkel találkozhattak a helybeli és a környező községek lakói. Nemcsak a kapitányság munkatársainak jelent feladatot az, hogy a bűnelkövetők között sok a fiatal, akiket a felnőttek eszközként használnak, mentesítendő magukat a büntetés alól.

Földvári Nagy István kitért arra: ha idén elkészül a Lidl és a Tesco Szentesen, nekik több dolguk lesz. Mint mondta, a bolti szarkákat ugyanis csak rendőr motozhatja meg. Kérdésre válaszolva említette a kapitány: nincs információja arról, hogy az állományukba tartozó rendőröket kidobóemberként foglalkoztatnák valahol. Erre ő nem is ad engedélyt, ilyenre tilos vállalkozni. A megyei főkapitány, Lukács János tábornok szerint Földvári Nagy István személyéhez is köthető, hogy magasra tették a mércét a szentesiek. A főkapitány bízik abban, idén sem verik le a lécet.