Bírságolnak a kórház környékén
 Kevés a parkoló a szentesi egészségügyi intézménynél

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-01 | Balázsi Irén

Sérelmezik az autósok, hogy a szentesi kórház környékén nincs elegendő parkoló. A közterület-felügyelők viszont következetesen büntetik azokat, akik a zöldterületen hagyják kocsijukat. A városellátó intézmény ellenben újabb parkolók építését tervezi a kórház Kiss Zsigmond utca felőli oldalán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ki örül a szélvédőn elhelyezett küldeménynek? Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórházba az utóbbi hetekben csak indokolt esetben lehet autóval behajtani. Mint arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi intézmény vezetői egy régebbi határozatnak szereznek most érvényt, miszerint a kórház területén nem szabad parkolni. E rendelkezésből adódóan kint, az utcán jóval több a jármű, mint korábban volt, csakhogy a parkolók száma nem emelkedett. Sőt: ha azt vesszük, kevesebb is van jó pár napja, mert a Borza utcánál lévő kijelölt várakozóhely egy részén a csatornázó cég építési anyagot és felvonulási épületet helyezett el. De a kórház Kiss Zsigmond utca felőli oldalán, a sürgősségi tömbnél sem jobb a helyzet. Ott annyira kevés a parkoló, hogy a szomszédos utcákban is várakoznak az autósok.

Kovács Sándor rokkantnyugdíjas rokona nevében azt panaszolta, hogy az asszony a sürgősségi osztály sebészetére volt kénytelen menni kötéscserére, és vitte magával nyolcvanöt éves édesapját is laboratóriumi vizsgálatra. Ám a Kiss Zsigmond utcai parkolóban nem volt hely, így a Burián Lajos utcában állította le az autóját. Amikor végzett a kórházban, a szélvédőn egy cédulát talált, amelyen tudatták vele: mivel füves területen állt meg, hatezer forintra bírságolják. Kovács Sándor igazságtalannak tartja a büntetést, mivel az út mellett pocsolya volt, nem pedig fű. Ha rokkantnyugdíjas hozzátartozója kárt okozott volna a háztulajdonosnak, azt hajlandó lenne megtéríteni.

Az önkormányzat rendeletében az szerepel, hogy a zöldterületet parkolásra tilos használni. Kóczán István, a polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti csoportjának vezetője azt mondja: abban igazuk van a reklamálóknak, hogy a kórház környékén akad néhány hely, amely már nem számít füves területnek. De azért nem, mert tönkretették a rajta parkoló autósok. A közterület-felügyelők a kórháznál valóban helyszíni bírsággal sújtják a tilosban hagyott kocsik tulajdonosait. A büntetés összege elérheti a tízezer forintot is. Kóczán István lapunk érdeklődésére azt is elmondta: igyekeznek humánusan eljárni, hallgatólagosan megengedik a parkolást a Sima Ferenc utca jobb oldalán, pedig ott közlekedési tábla tiltja. A panaszosunk sérelmére azt válaszolta a csoportvezető: a hatezer forintos bírság arra utal, hogy kapubejárónál vagy zöldterületen parkírozott a beteg asszony, és azért olyan magas a büntetés összege. A Borza utcai parkolóról pedig úgy vélekedett Kóczán István: a csatornaépítő cég felvonulása előtt is csak néhány autó volt ott rendszerint, mert az a hely kicsit távolabb van a kórház kapujától.

A városellátó intézmény csoportvezetője, Varga Sándor lapunk megkeresésére az áldatlan állapot kapcsán arról tájékoztatott, hogy a kórház Kiss Zsigmond utca felőli részén újabb parkolóhelyek kialakítását tervezik. Elmondása szerint az engedély már megvan a Kurca hídja és a sürgősségi tömb közötti részen egy 18 autó elhelyezésére alkalmas terület kiépítésére.