Méhek dolgoznak az üvegházban
 Biológiai módszereket alkalmaz az Árpád Agrár Rt.

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-29 | Blahó Gabriella

Magyarországon először a szentesi Árpád Agrár Rt. alkalmazta a biológiai védekezést a termesztésben, s a cég szentesi üvegházaiban most poszméhek porozzák be a zöldségnövények virágait. A részvénytársaság munkatársai kötetben összegezték tapasztalataikat, a poszméhvel termékenyített paradicsomot és paprikát ezentúl az üzletekben a nemzetiszínű céduláról lehet felismerni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zentai Ákos azt mondja, a poszméh nem szúr, hanem harap Fotó: Blahó Gabriella
A háziméhekkel ellentétben a poszméhek nem nevelnek folyamatos családot és nem szúrnak – hanem harapnak. Zentai Ákos, az Árpád Agrár Rt. munkatársa a kertészek szemszögéből biztonságosnak tartja a technológiát, hiszen a rovarok csak fenyegetett helyzetben reagálnak támadóan, s ez igen ritkán fordul elő. A méhek dobozban kialakított kaptárban élnek az üvegházakban, s az a feladatuk, hogy a zöldségnövények virágait beporozzák. A Belgiumból importált technológia bevált az Árpádnál, kiderült, hogy a poszméhek alacsony hőmérsékleten is aktívak, munkájukkal teljesen kiváltják az eddig a kertészekre háruló feladatok egy részét.

Egyszerre közel négyszáz méhecske tanyázik egy üvegházban, mellettük a biológiai növényvédelemben más rovarok vesznek részt, köztük a ragadozó atka és a fürkészdarázs. A vegyi védekezés idejétmúlt technológia ma már, helyette biológiai alapon nyugszik egy-egy üvegház egészséges faunája. Az így termett paradicsom és paprika nemzetiszínű termékjelölést kap. „Ezen a módon jelölni kívánjuk, hogy milyen módon készült a magyar áru" – fogalmazott Zentai Ákos. Az Árpád Biokontroll munkatársai nemrégiben kötetet jelentettek meg ebben a témában Budai Csaba szerkesztésében, a szerzők között az árpádos Zentai, Orosz Róbert, Izbéki Attila, valamint a szegedi Floratom Kft. munkatársa, Forrai Alfréd szerepel. A termelésben jártas szakemberek az utóbbi tíz év tapasztalatait összegzik a kertészek számára.

Az Árpádnál szinte valamennyi üvegházban alkalmazzák a poszméhek dolgozóit, akik a természetben betöltött szerepük szerint viselkednek, s hoznak hasznot. A kormány csökkentette a támogatást a biológiai növényvédelemre, a szentesi kertészek azonban kitartanak a kiváló minőség és a magyar termékről kialakított kedvező kép megőrzése mellett.