Előremenekült a kórház
 Nem kell visszafizetni hatvanmilliónyi hitelt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-26 | Balázsi Irén

Tizenhárom kórház közül egyedül a szentesi intézménynek nem kell visszafizetnie a konszolidációs hitelt: ez több mint hatvanmillió forint. Dr. Borzi Márta főigazgató lapunknak nyilatkozva elmondta: sikerült rendezni a kórház súlyos anyagi helyzetét, s ezért a dolgozókat is elismerés illeti.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kórháznak két évvel ezelőtt még mintegy 600 millió forint volt az adósságállománya, s ebből az összegből 360 milliót tett ki a kilencven napon túli tartozás a szállítóknak. Az egészségügyi intézmény előző vezetői a bajok orvoslására 63,7 millió forint konszolidációs hitelt kértek és kaptak is a szakminisztériumtól. De ezzel a kölcsönnel nem sikerült megszilárdítani a kórház anyagi helyzetét, hiszen a hatvanmillió forintot elnyelte az adósságspirál. Az idén januártól a dr. Bugyi István sebészprofesszor nevét viselő szentesi intézménynek dr. Borzi Márta főigazgató vezetésével már 2004 decemberére sikerült úrrá lennie a csődhelyzeten. A megszorító intézkedések és a takarékoskodás meghozta az eredményét: az ország 13 kórháza közül egyedül a szentesi intézménynek engedte el a minisztérium a hatvanmilliónyi konszolidációs hitelt. Ez azért is jelentős engedmény, mert eddig semmilyen pályázaton nem vehettek részt, hiszen tartozásuk volt. A főigazgatónő azt is elmondta: a kórház minden dolgozója sikerként könyvelheti el, hogy mostanra ugyanannyi a bevétel, mint a kiadás. Ez mindenképpen eredménynek számít, hiszen az előző vezetéstől mintegy 600 milliós adósságot örököltek. Tartalékuk egyelőre még nincsen, most annyit költenek, amennyi a bevételük.

A tetemes hiányt úgy tudták lefaragni, hogy közben előremenekültek. Ennek az a lényege, hogy nem zártak be osztályokat, az addigi tizenöt szakmát is mind megtartották. Különösebb véráldozatot nem követelt az anyagi válság megszüntetése: az előző vezetés idején is 520 ágy volt a kórházban, akárcsak most. A korábbi 760 dolgozó helyett viszont százzal kevesebben vannak, ám 26 aktív munkatársuktól váltak meg. Elismeri a főigazgatónő, hogy akinek megszűnt a munkaviszonya, azt rosszul érinthette, s ilyen értelemben egyetlen dolgozó elbocsátása is sok.

Azzal mindenesetre tisztában van Borzi Márta, hogy nem mindenki kedveli őt. De a mai világban nincs is olyan vezető, akit valamennyi munkatársa szeret. A szentesi kórházban elért eredmények ellenben önmagukért beszélnek. A főigazgató tapasztalata szerint a kórházon belül az utóbbi fél évben béke és nyugalom van.