Berki a 300-asok klubjában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-26 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I legutóbbi fordulójában, a Legrand-Szentesi VK–Vasas meccsen szerepelt háromszázadszor az élvonalban a hazaiak elnyűhetetlen centere, Berki András.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bár március 4-én már a 36. születésnapját ünnepelte, még mindig elképzelhetetlen nélküle a szentesi férfi vízilabdacsapat. Berki András – mert róla van szó – Magyarországon kizárólag a Szentesben pólózott.

– A 300 szereplés akár már közelíthetne a 500-hoz is, mivel az évek alatt idegenlégiósként is kerestem a kenyérrevalót – magyarázta a kiváló pólós. – Vízilabdáztam Olaszországban, Szlovákiában, Törökországban és Svájcban is. Magyarországon is hívtak a Szentesnél jobb, nevesebb gárdák, de régen nem volt ám olyan egyszerű váltani. Talán többre vihettem volna, ha eligazolok, de így sincs bennem keserűség.

A megyei vízilabdázás egyik prominens alakja, pedig sokan nem is tudják, hogy egyáltalán nem úgy kezdődött a sportpályafutása, hogy egyszer majd remek pólósként emlegessék.

– Hát, tényleg nem. Makói születésűként először Szabó Lászlónál és Balogh Vígh Miklósnál úsztam, ezzel párhuzamosan pedig kézilabdáztam. Állítólag, bennem látták Szabó „Sonka" László utódját, de egy térdsérülés következtében kényszerből sportágat kellett váltanom. Nyikó József Szentesre, a vízilabdásokhoz csábított, neki köszönhetem a legtöbbet. Ő indított el a pályán, de persze a többi mesteremre is hálával gondolok vissza.
Amikor az elért sikereiről faggattam, elmondta, mennyire büszke a Komjádi-kupa aranyra, a '90/91-es OB I-es évadban szerzett második helyre, a '94/95-ös Magyar Kupa-bronzra.

– A szakemberek szerint szerencsére sok jó meccsem volt, ha lehet, egyet azért kiemelnék. A Tungsrammal viaskodtunk az 1990/91-es évadban a bajnoki fináléba jutásért. Amelyik gárda nyer, az döntős. Jól ment a póló, már három gólt szereztem, de az edzőm kispadra ültetett egy kicsit pihenni. Döntetlenre állt a találkozó, amikor visszatértem a vízbe. Márcsak tíz másodperc volt hátra, amikor sarokdobáshoz jutottunk. Pellei Csabi felém biccentett, majd a kapu elé küldte a labdát, én pedig a vízből kiemelkedve azt a kapuba húztam. A mai napig beleborzongok, ha beugrik az a jelenet.

Egyelőre nem gondol a búcsúra. Azt mondja, a következő évadban is biztosan ott lesz a Legrandban.

– Messzebbre nem tervezek, addig csinálom, míg szégyen nélkül pólózhatok, míg szüksége lesz rám a Szentesnek, míg fizikálisan bírom. Azt semmi esetre sem akarom megvárni, hogy megkérdezzék tőlem: „Öreg, mit keresel még a csapatban?"

Ma 19 órakor: megyei rangadó

Ma befejeződik a férfi vízilabda OB I 22 mérkőzésből álló alapszakasza. Az már korábban eldőlt, hogy az 1–4. helyért folytatandó rájátszásba bejutott a Domino, a Vasas és az Eger. A negyedik résztvevő a Szeged Beton VE lehet, ehhez az újszegedi sportuszodában ma 19 órakor kezdődő mérkőzésen le kell győznie a hetedik helyen álló Legrand-Szentesi VK-t. Amennyiben a címvédő Domino nyer az FTC ellen, már a döntetlen is a szegediek elődöntőbe jutását jelentené.

Persze arra senki se számítson, hogy a Szentes nem tesz meg mindent a meglepetésért. Évtizedekre visszanyúló rivalizálás folyik a két Csongrád megyei gárda között; ez így volt, most is így van, és a jövőben sem várható ebben változás. Szóval aki kilátogat a rangadóra, az szikrázóan kemény meccset, hatalmas csatát láthat.

A találkozót 500 forintba kerülő belépőkkel lehet megtekinteni, a 14 éven aluliaknak nem kell fizetniük, akárcsak a szegedi B közepeseknek.