Szűcs Lajos szerint a szülők hibáztak
 Orvosi igazolással talán fölvennék a Berendi gyerekeket

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-26 | Blahó Gabriella

Szentes bármelyik óvodája fogadhatná a Berendi gyerekeket, de ehhez orvosi garancia, igazolás kellene – fogalmazta meg magánvéleményét Szűcs Lajos (képünkön) alpolgármester. Az oktatási ügyek felelőse úgy látja, a szülőknek meg kellene változtatniuk álláspontjukat. A védőoltások elmulasztása miatt eddig egyik alapfokú oktatási intézménybe sem vették fel a gyerekeket, pedig az egyik már iskolaköteles.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Schmidt Andrea
A védőoltások megtagadásával különös helyzetbe kerültek a szentesi Csizmadia Hajnalka gyermekei: mint megírtuk, a városban még egyetlen óvodába sem vették fel őket. Szűcs Lajos alpolgármester kérdésünkre magánvéleményét osztotta meg lapunkkal.

Elmondta, hogy felelősséget oktatási ügyekkel megbízott városvezetőként nem vállalhat ebben a kérdésben. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy ha a szülők fel tudnak mutatni olyan orvosi igazolást, mely garantálja, hogy az oltatlan gyerekek nem fertőzik meg társaikat, akkor a város bármelyik óvodájába felvételt nyerhetnek. Az alpolgármester a közoktatási törvény rendelkezéseinek megfelelően egyetért azzal, hogy a gyerekeknek iskolába, óvodába kellene járniuk, szüleik döntéséről pedig nem tehetnek. Szűcs Lajos teljes mértékben egyetért a védőoltások szükségességével, hiszen számtalan veszélyes betegség kerülhető el megnyugtató módon ezek segítségével.

– Érthetetlen, a szülők miért ragaszkodnak eredeti álláspontjukhoz, miközben gyermekeik egészsége mellett egzisztenciális jövőjük a tét. A szülőknek ideje volna jobb belátásra térniük – fogalmazott Szűcs Lajos.

Az alpolgármester azt is elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy egyvalaki miatt kelljen mindenkinek másként viszonyulnia. Lehet, hogy más országokban másként szabályozzák a védőoltások rendszerét, de mindenütt ugyanaz a cél: a járványmentesség. Magyarországon ezek a szabályok, ezeket kell betartani. A védőoltások hatékonysága pedig nem csak a törvényességen, hanem a létező közmegegyezésen is alapszik.

Bár azt nem tudni, a történet hogyan folytatódik, a szülőkre valóban nagy felelősség hárul. Legnagyobb gyermekük hétéves, tehát iskolaköteles korú. Ám előbb óvodába kell járnia, hiszen ez az intézmény állítja ki azt az igazolást, amely arról szól, iskolaérett-e a gyermek.

Szankció következhet

A polgármesteri hivatalban kimutatást vezetnek arról, kik a városban élő iskolás korú gyerekek. Az adatsort minden esztendőben egyszer összevetik azzal a névsorral, amit az úgynevezett beiratkozási naplók mutatnak. Így kiderül, ki az gyerek, akit szülei nem írattak be iskolába – tudtuk meg Baloghné Koszteczky Lenkétől, a városháza jegyzői irodájának munkatársától. Az érintett gyermekek szüleit a jegyző felszólítja, hogy tegyenek eleget a közoktatási törvényben foglalt kötelezettségüknek. Ennek elmulasztása esetén bárki, de a felvételi körzet iskolájának igazgatója feltétlenül szabálysértési eljárást kezdeményezhet a szülők ellen. A kötelezettség teljesítésének elmulasztása minden feljelentést követően ötvenezer forinttal büntethető. A közoktatási törvény kimondja: hat – különböző pedagógia indokok alapján legkésőbb nyolc – éves korától tizenhat esztendős koráig mindenki iskolaköteles.