Az egészség külön útja

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-24 | Blahó Gabriella

"Ha valóban nem létezik olyan jogszabály, mely a közösségbe menetelt megtiltaná a védőoltások elmaradása miatt, úgy a nevelésben részt vevő intézmények előre ítélkeztek. Úgy gondolom, a gyerekeket nem lehet büntetni a szülők cselekménye miatt."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A védőoltás ebben az országban olyan természetes, mint a levegő. A védőoltást azért adatjuk be gyermekeinknek, mert nem akarunk otthonunkban torokgyíkot, szamárköhögést, nem akarunk rettegni kicsinyeink miatt, és mert eszünkbe sem jut, hogy az egészség helyett a betegséget válasszuk. A klinikai orvoslás egzakt tapasztalatai mutatják, hogy a védőoltásnak igenis van értelme. A megyei tiszti főorvos érvelése messze túlmutat az egyéni érdeken: azért mentes a határainkon belül élő közösség a védőoltások segítségével elkerült betegségektől, mert minket szüleink beoltattak és mi is beoltattuk gyermekeinket.

Csizmadia Hajnalka gyermekei, Dávid, Lívia, Márk és Máté nincsenek veszélyben. Az orvos szakértői vélemény egyértelműen fogalmaz, a jelenlegi helyzetben ezért nem veszélyeztetett a négy kiskorú szentesi polgár. Társaikat sem veszélyeztetik, hiszen az óvodákba, iskolákba járó gyerekek egytől egyig megkapták az oltásokat. A fiúk és a kislány nem maga döntött arról, hogy kéri-e a szurit. Ha hinni lehet a tisztiorvosi hivatal jogi szakértőinek, akkor elmondható: a szentesi önkormányzati óvodák vezetői anélkül döntöttek egy kérdésben, hogy arra valódi jogalapjuk lett volna.

Ha valóban nem létezik olyan jogszabály, mely a közösségbe menetelt megtiltaná a védőoltások elmaradása miatt, úgy a nevelésben részt vevő intézmények előre ítélkeztek. Úgy gondolom, a gyerekeket nem lehet büntetni a szülők cselekménye miatt. A szülők a büntetőeljárásban fognak felelni, számot adni döntésükről, de mindaddig, amíg jogerős bírói határozat nem tiltja meg az óvodába-iskolába járást Dávidnak, Líviának, Márknak és Máténak, úgy vélem, felvehetők.

Azokban a történelmi korokban, amikor nem létezett a védőoltás, igen kevés iskola volt. Ma azonban a társadalom legfiatalabb tagjainak a beilleszkedéshez szükségük van a szocializációra, arra, hogy együtt játsszanak a hasonló korúakkal. Meg kell tanulniuk írni, olvasni, számolni. Különben bennmaradnak abban a könnyen élhető álomvilágban, amit a szülői ház melege jelent, mentesen az életkoruknak megfelelő kihívásoktól, melyek végső soron a fejlődésüket szolgálják.

A Berendi gyerekek egészségesek, de ezt nem csak a szüleiknek köszönhetik. A leendő csoporttársak szüleinek. Azoknak, akik kibírták, végignézték, hogy az orvos tűvel a karjába és a combjába szúr az imádott kicsi lénynek, aki eddigi életében nyolcszor többet sírt és volt lázas, mint Dávid, Lívia, Márk és Máté – egy magasabb cél érdekében.


Továbbá:
Kölnivíz és kölni dóm
Magyar vándor
Különféle vizekről
Kutyaharapást szőrével
Szondajog