A szentesi Berendi gyerekek nem kapták meg a védőoltásokat
 Nem mehetnek óvodába

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-24 | Blahó Gabriella

Fordulatot vett a szentesi Berendi gyerekek sorsa: az óvodák és iskolák nem veszik fel őket, féltik a többiek egészségét. A szülők, mint arról többször is írtunk, egészségügyi okokra hivatkozva nem engedték beadni négy gyermeküknek a kötelező védőoltásokat. A tisztiorvosi szolgálat büntetőeljárást kezdeményezett a szülők ellen, kiskorú veszélyeztetése címén. Az ügyészség még nem emelt vádat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesen egyetlen óvodában sem fogadták még a gyerekeket Fotó: Tésik Attila
A szülők nemrég polgári pert nyertek a szentesi gyámhivatallal szemben, a megyei bíróság kimondta: náluk maradhatnak a gyermekek. Ezután azonban büntetőeljárást kezdeményezett a tisztiorvosi szolgálat, kiskorúak veszélyeztetése címén. Az ügy ügyészi szakban van, a Szegedi Városi Ügyészség még nem emelt vádat Csizmadia Hajnalka és Berendi Zoltán ellen. A négy gyermek a kötelező védőoltások közül csak egyet kapott meg, közvetlenül születésük után, a kórházban. Dr. Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos álláspontja szerint a védőoltások az elmúlt évszázadban bizonyítottak: a rettegett gyermekbetegségek ma országunkban nem szednek áldozatokat.

A védőoltások rendszere azért hatékony – hangsúlyozta a főorvos –, mert a törvényi kötelezettségnek mindenki eleget tesz. Kovács úgy véli, a szülők döntése komoly morális kérdéseket vet fel. Ha megengedhető, hogy a törvényben rögzített kötelezettség alól bárki kivonja magát, úgy más szülők is dönthetnének hasonlóképpen, aminek pedig súlyos következményei lehetnek. A büntetőeljárást kezdeményező hivatal vezetőjét lapunk arra kérte, keresse meg azt a jogszabályt, mely egyértelműen kimondja, hogy a védőoltást nem kapott gyermekek nem mehetnek közösségbe. Kovács Ferenc válasza így hangzott: „ilyen jogszabály nincs, vagy mi nem találjuk". Ám hozzátette azt is: a
Mindenütt védik a közösséget

Míg Magyarországon kötelező védőoltásokról rendelkezik a törvény, jó néhány nyugat-európai országban tényleg a szülő dönthet. Viszont ezeken a helyeken a törvény egyenesen kimondja: a gyermek nem mehet közösségbe, ha nem kapta meg a szérumokat. Vagyis a helyzet gyakorlatilag ugyanaz, mint nálunk, csak azokban az államokban másféle jogtechnikával védik a közösséget – felelte kérdésünkre dr. Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos. Az Egészségügyi Világszervezet a magyar védőoltás rendszerét példaként állítja, hatékonysága és elért járványügyi eredményei miatt. A magyar gyógyító szakma azért ragaszkodik foggal-körömmel a védőoltásokhoz, mert bizonyított tény: egy társadalom, közösség csak akkor mentes a járványoktól, ha minden tagja rendelkezik a megfelelő védettséggel.  
védőoltás kötelezettsége az úgynevezett alanyi joghoz köthető, a törvény tehát indirekt módon rendelkezik ebben a kérdésben.

A négy gyermek közül kettőnek a törvény szerint már alapfokú oktatási intézményt kellene látogatnia. A szülők megpróbálták felvetetni őket óvodába, ám Szentesen eddig nem találtak fogadókészségre.
Berendi Dávid hamarosan hétéves lesz. A szülei az őszön szeretnék iskolába járatni, ám előtte néhány hónapig óvodába is, a négyesztendős Líviával együtt. Dávid jelenleg látogat egy intézményt: előképzős a szentesi Lajtha László Zeneiskola zongora tanszakán.

Mihály Béla, az iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy a zeneórákat növendékeik egyedül veszik tanáraiktól, ezért is döntöttek a kisfiú felvételéről. Szentesen egyetlen önkormányzati óvoda sem akarta fogadni a gyermekeket, egyedül a katolikus egyház fenntartásában működő Villogó utcai óvoda mutatott nyitottságot a kérdésben. Gyulay Endre megyés püspök lapunknak tett nyilatkozata szerint az egyház a törvényesség elve mentén szívesen felvenné a közösségbe a gyerekeket, azonban ehhez szüksége van olyan orvosi igazolásra, mely megnyugtató módon garantálja, hogy a többi gyermek egészsége nem kerül veszélybe. Gyulay érteni véli a szülők aggodalmát gyermekük jövője szempontjából, a megyés püspök azonban szeretne kizárni minden kockázati tényezőt ebben a kérdésben.

Csizmadia Hajnalka tisztában van azzal, hogy korábbi döntésének
A szentesi Berendi gyerekek nem kapták meg a kötelező védőoltásokat Fotó: Tésik Attila
következménye ez, de kitart álláspontja mellett. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi polgári perben született orvos szakértői vélemény – melyet a megyei bíróság is rögzített álláspontjában – kimondja, hogy a jelenlegi közegészségügyi viszonyok között a védőoltások be nem adása a gyermekek számára közvetlen veszélyt nem jelent. Az anya szakirodalomra hivatkozva azt állítja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő oltóanyagok nem korszerűek, ezek közül néhányat nem indokolt beadni a gyermekeknek, hiszen egyes betegségek teljesen eltűntek, miközben az oltás következményeként a gyerekeket egészségkárosodás érheti. Mint mondta, ha gyermekei megbetegednének, az úgynevezett aktív védőoltást beadatná nekik, a passzív védőoltástól azonban továbbra is elzárkózik. Nem érti, az ő egészséges gyermekei miért ne mehetnének közösségbe.

Az anya aggódik gyermekei előmeneteléért, egészséges fiainak és kislányának jövője függ most a gyermeknevelésben szolgáltatást nyújtó intézmények toleranciájától.