Gyógyszerként hat rá az ikonok másolása
 Lenner Katalin hatvanéves korában vett kezébe ecsetet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-24 | Balázsi Irén

Egy kiállításon látott ikon hatására kezdett el szentképeket másolni az akkor hatvanéves Imréné Lenner Katalin. Az alkotás öröme gyógyszerként hat a betegségére. Az olajfestményeiért kapott pénz egy részét jótékony célra ajánlotta fel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Imréné Lenner Katalin számára alkotás közben megszűnik a külvilág Fotó: Tésik Attila
Eddig ötször festette le a Pantokrátor című ikont a szentesi Imréné Lenner Katalin, ám nincs két egyforma köztük. Neki különben az ötödik a kedvence, mert ezen kék szeme van az ábrázolt alaknak. De közkedvelt a Fehér madonna, a húsvéti ünnepekhez közeledve meg a Keresztrefeszítés és a Feltámadás címet viselő festmény is.

Gyerekkorában jól tudott rajzolni Katika, ám a festéssel csak hatvanévesen kezdett próbálkozni. Azt meséli, hogy a Péter Pál Polgárház pincéjében rendezett Rózsa Gábor mérnök-muzeológus kiállítást a helybeli pedagógus, Tornyi M. Edit ikonjaiból két éve. Nagy hatással voltak Lenner Katalinra a szentképek, akárcsak az alkotó nagynénjének neki címzett mondata, miszerint ő is tudna hasonlókat festeni. Máig őrzi a bekeretezett ikont Katika, aki temperával másolta le az Edit tárlatára invitáló meghívón lévő alkotást. Az volt az első munkája. Aztán készült még úgy negyven temperás, ezek nagy részét a gádorosi templomnak ajándékozta.

Azt meséli Imréné Lenner Katalin, hogy számára teljesen megszűnik a külvilág, ha ecset van a kezében. Alkotás közben még a betegségét is feledi, a megyeszerte ismert férje, Imre Károly, a Lakos József Baráti Társaság vezetője, a Szent György Lovagrend tagja szokta őt figyelmeztetni: be kell adnia magának az inzulint. Azt sem szégyelli bevallani, bizony tart attól, hogy károsodhat a szeme a cukorbetegségéből adódóan. „Addig festek, amíg látok" – fogalmazott, arra utalva, hogy a házimunkát is magára vállalta a férje, hadd lelje örömét az alkotásban. A kezdeti szárnypróbálgatás után aztán áttért Katika az olajfestékre. Ezt azért szereti, mert utólag is javíthat az elkészült munkán. A kezeket nehéz festeni – magyarázza, de sokat köszönhet a vásárhelyi Jószai Sándornak és az ő tanítványának, Perjés Zsuzsának. Tőlük próbálta elsajátítani az ikonkészítés technikáját. Katika ugyanis nem járt tanfolyamra, úgy szedegette össze a nélkülözhetetlen tudást. Eleinte bizony zöld köpenyt festett Jézusnak, s nem vette zokon, hogy szóltak neki a hozzáértők, kék színt kellene használnia a zöld helyett.

Megfestett mostanra legalább száz ikont olajjal Lenner Katalin, aki másokkal ellentétben szép arcúaknak és csillogó szeműeknek ábrázolja az alakokat. Elképzelhető, hogy ezért is látogatják sokan a városi könyvtárban a jövő hét végéig megtekinthető kiállítását. Katika egyébként tett egy fogadalmat a férjének, aki gyűjtést hirdetett – mint arról lapunkban beszámoltunk – a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál lévő téren felépülő ökumenikus emléktorony költségeinek előteremtése érdekében. Imréné Lenner Katalin minden eladott szentképe árának húsz százalékát felajánlja a Csete György Kossuth-díjas építész terve alapján az áldozatok emlékére készülő kápolna javára.