A katonák Tiszára szálltak
 Mindennap száznyolcvanan várják a parancsot Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-23 | Blahó Gabriella

A szentesi műszaki dandár katonái tegnap a tiszai gyakorlótéren tartottak bemutatót. A hadsereg járművekkel, tisztítóberendezésekkel készül az esetleges árvízre, a szentesi laktanyában naponta száznyolcvanan várják a parancsot: számukra ötnapi hideg élelmet raktároznak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tiszai gyakorlótéren a megszokott vizes feladataikat oldották meg a szentesi katonák Fotó: Tésik Attila
Nem csak katonai feladatokat lát el a hadsereg, a katasztrófavédelemben is kiemelt szerep hárul rá: árvízkor a műszakiak vannak készültségben.

Kovács István dandártábornok, a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnoka tegnap arról tájékoztatott, hogy a szentesi laktanyában most éppen száznyolcvan katona vár parancsra készen. Az ilyen időben szokásos egyenruha és a gumicsizma mellett ötnapi hideg élelem áll raktáron, a készletet folyamatosan frissítik. Azoknak a búvároknak, akik már a jég alatt is kipróbálták magukat, nem jelentene nagyobb feladatot a folyók vízszintje alatt fóliákat és rőzseszőnyegeket leteríteni. A műszakiak vízi szállító járművei, lánctalpasai, hídelemei és kompjai mind-mind rendelkezésre állnak a húsztonnás, úgynevezett PTS közepes lánctalpas mellett.

A gátakon kívüli területekre szükség esetén összesen kétezer katonát lehet kivezényelni. A műszakiak víztisztító századának feladata az elárasztott területeken a megfelelő mennyiségű iható víz szolgáltatása, különösen akkor, ha vegyszerraktár vagy ipari terület elöntése miatt szennyeződik a környezet. Naponta akár kétszáz köbmétert képes adni a víztisztító berendezés. Mindezeken túl földmunkagépek, világító- és emelőgépek várják a szentesi laktanyában és Hajdúhadházon az esetleges árvizet.

A Tisza áradására a több nemzetiségű zászlóalj is felkészült, melynek jelenleg szlovák tábornok a parancsnoka. Ebből az alakulatból hétszáz katona segítségére lehet számítani árvíz esetén, a kormányközi megállapodás értelmében öt napon belül érkeznek meg a mentőosztagok arra a helyre, ahová vezénylik őket. A Tisza zászlóalj háromszázötvenféle, különböző műszaki mentésre alkalmas géppel rendelkezik.