A harmincéves szavalóverseny
 Könyv és szép szó a győztes jutalma

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-23 | Blahó Gabriella

Máricus ebben az évben sem múlt el Petőfi szavalóverseny nélkül. A költőről elnevezett szentesi iskolában három évtizede rendezik meg a versenyt, melyre a megyéből több ezer diák pályázik. A felmenő rendszerű megmérettetésen legjobban szereplők jutalma könyv és szép szó.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A pedagógus egyik kötelessége az, hogy a negatív kulturális hatások ellen megvédje, szépre, jóra tanítsa diákjait – véli a Petőfi Sándor nevét viselő iskola igazgatója. Mészáros László azt mondja, nagyon fontos a humán nevelés, amelynek náluk évtizedekben mérhető hagyománya van. 1957-ben adott engedélyt az akkori kulturális minisztérium az ének tagozat elindítására, az iskola kiskórusa és nagykórusa is híres. A humán tárgyak mellett a diákok nyilvánvalóan a reál tanárgyakból is megfelelő képzést kapnak.

Az iskola névadójának különösen szép emléke van. Halálának körülményeiről ma sem tudunk biztosat, nem maradt ideje megöregedni, fiatalon veszítette el őt a magyar kultúra, úgy is fogalmazhatnánk: Petőfi soha nem hal meg. A róla elnevezett iskolában először 1973-ban rendezték meg a szavalóversenyt, s azóta minden évben megtartják. 1996-ban hirdette meg az intézmény a megye diákjai számára a versenyt első alkalommal. A tanulók először az osztály előtt szavalnak, majd iskolai fordulók következnek, a területi verseny után a megyei döntő. A felmenő rendszerű megmérettetésen több ezer diák vesz részt, érkeznek tanulók Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Szegvárról és más településekről, a rendezvény heteken át tart. Az első és a második osztályosok területi versenyének már van győztese, az iskola diákja, László Balázs. A fiú a Szeget szeggel című költeményt szavalta, mint mondta, a tanulásban édesanyja és a tanító néni segített neki. A diákok egyébként a magyar vagy a világirodalom bármely szerzőjének bármely művét választhatják. A zsűri elnökletében Bácskai Mihály és Bácskai Mihályné Erzsike szokott ülni, s mond véleményt az előadásokról.

Fontos a hangsúly, a levegővétel, az előadás dramaturgiája – állítja Józsa Józsefné, a győztes kisfiú osztályfőnöke. Mint mondta, valamennyi diákja esetében észleli, hogy a vers, a szereplés jótékony hatással van a fejlődésükre. A költemények ismerete bővíti a szókincset, elmúlt korok nagy szerzőinek szavai segítik a választékos önkifejezést. Így az irodalom jelen van a mindennapi életükben.