Hattyúk inváziója a Kurcán
 A közeli Csaj-tóról érkezett a tizenkét madár

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-23 | Blahó Gabriella

Tizenkét bütykös hattyút számoltak meg a napokban a Kurca belvárosi szakaszán. Ezt a madarat a szakemberek inváziós fajnak nevezik: Magyarországon először a Fertőnél bukkant föl, ma már erre is előfordul, a sok ritka fajnak otthont adó Hortobágyon azonban még nem jelent meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A ritka fehér madarak most igazi látványosságnak számítanak Szentesen Fotó: Vidovics Ferenc
Az elmúlt hetekben volt olyan időszak, amikor tartósan és mélyen nulla fok alatt volt a hőmérséklet, a madarak pedig a befagyott tavak és folyók partjairól ilyenkor rendszerint a melegebb vizekre költöznek. Csanytelek, Baks és Tömörkény között található a Csaj-tó, ahol csaknem háromszáz különböző ritka madár él, köztük a bütykös hattyú.

Tizenkét madarat számolt meg Bod Péter ornitológus a Kurca belvárosi szakaszán, megfigyelte őket, amint a város felett repültek. A hattyú repülése viszonylag alacsony, hangja alapján is jól felismerhető. A szépséges fehér tollas úgynevezett inváziós madár, először a Fertő tó partján volt megfigyelhető, azóta terjed tovább az országban részeibe, de a Hortobágyot például még nem érte el.

Európa nyugati országaiban a városok közepén leginkább mesterséges tavakban él a hattyú, mely most Szentesen is megmutatta magát. A part mentén sétálók szívesen etetik őket, egyébként növényekkel táplálkozik. Bod Péter bizonyos benne, hogy a Szentesen átvonuló hattyúk nem fognak itt költeni, ugyanis a Csaj-tó sokkal alkalmasabb erre a célra. A Kiskunsági Nemzeti Park felügyelete alatt álló természetvédelmi terület nagyon gazdag vízinövényben, kiváló fészkelési lehetőség és pihenőhely a madaraknak. Magyarországon háromféle hattyú fordul elő, legkevesebb az énekes és a kishattyú, leggyakoribb pedig a bütykös: néhány példány tette néhány napra szebbé a Kurca-parti várost.