Kemény volt a Beton a Fradinak
 A Szeged fél lábbal már a négy között

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-21 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I alapszakaszának utolsó előtti fordulójában ritkán látható hatalmas csatában egyetlen góllal legyőzte a Szeged Beton a nagy vetélytárs FTC-t. Sikerével óriási lépést tett a legjobb négy közé jutáshoz. A Legrand-Szentes bár súlyos vereséget szenvedett a Vasastól, elérte célját, már most megszerezte az alapszakasz hetedik helyét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeged Beton VE–FTC 5–4 (1–1, 0–0, 1–2, 3–1)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 600 néző. Vezette: Kiszelly, Székely B.
Szeged: BARÁT – Ágner, Boros, VARGA P. 2, Tóth L., KOMLÓSI 1, Lehmann. Csere: ÉLES 2, Pataki, Munkácsy. Edző: Gyöngyösi András.
FTC: PELLE – Nitsovits 1, Létay 1, Binder, KATONÁS 1, Süveges, Bánhidy 1. Csere: Tóth F., Takács A., dr. Bene, Szeles. Edző: Bíró Attila.
Gól – emberelőnyből: 4/2, ill. 5/2.

A Szeged mindent eldöntő, ötödik gólja után a szerző, Varga Péter joggal örült. Fotó: Karnok Csaba
Amikor a Szeged parádés teljesítménnyel legyőzte a Vasast, a képlet végtelenségig leegyszerűsödött: vagy a Fradi, vagy pedig a Beton kerül a Domino, a Vasas és az Eger mellett a legjobb négy közé. Azóta az eredmények úgy alakultak, hogy a két gárda egymás ellen, ki-ki mérkőzésen dönthette el, hogy melyiküknek van a legjobbak között a helye. Igaz ugyan, hogy március 26-án lesz még egy forduló, de azt senkiben sem merült fel, hogy a Szeged hazai medencében kikapna a Szentestől, illetve, hogy a Fradi legyőzné a világ egyik legjobbját, a Dominót. Úgyhogy a Beton–Ferencváros mérkőzés volt hivatott dönteni az elődöntőbe kerülésről.

A rangadó előtt a hazaiak mestere, Gyöngyösi András csak annyit mondott: „Nyerünk!", míg az ellen edzője, Bíró Attila arra számított, hogy a betonosokat lebénítja majd a nagy tét, és csapata visszavág az őszi, Népligetben elszenvedett 7–6-os vereségért. Kíváncsi volt a találkozóra az Eger influenzás klasszisa, Weszelovszky László is, aki Szegeden lett ismert pólós, de az elmúlt évadot a Fradiban játszotta: „A hazai medence a Beton mellett szól, véleményen szerint ezt ki is használja."

A kezdés előtt megérkeztek a Pick–Tatabánya találkozóról a szegedi ultrák is, úgyhogy minden adott volt a nagy csatára. Két jó csapat, nagy tét, remek hangulat, telt ház. Jöhetett az előadás.

Rögtön az első támadásból megszerezte a Fradi a vezetést. Na de hogyan! Majdnem két és fél perc után. Hiába blokkoltak háromszor is a szegediek, egyszer a kapufa is segített nekik, a labda minden esetben visszakerült a zöldekhez. Az ötödik kísérletből aztán Bánhidy betalált.

Tévedett az, aki ezek után sokgólos meccsre számított. Helyette hatalmas taktikai csata alakult ki. Hiába gyilkolták a centereket, a bírók csak nagy ritkán ítéltek kiállítást. Így nem maradt más, mint a távoli próbálkozások.

Azok viszont nem jöttek be, ha kapura is mentek a lövések, mindkét gárda portása (itt Barát, ott Pelle) bizonyította nagyszerű formáját. Utóbbi is egyszer tévedett csak a fordulásig, Éles bombájával szemben nem volt, nem lehetett ellenszere, 1–1.

A nagyszünetben Gyöngyösi fanatizálta az övéit, Bíró higgadtabban osztogatta tanácsait. Érthető volt a habitus különbség, a Fradinak ugyebár állt a meccs, a döntetlen neki kedvezett. A harmadik negyed elején az egyik néző meg is jegyezte: „Talán focimeccsen vagyunk?", de mire a mondat végére ért, már magasban volt a keze, ugyanis Komlósi 8 m-ről kegyetlenül bevarrta a Szeged vezető gólját, 2–1. Sokáig nem örülhetett, az ellentámadásból Katonás előnyből egyenlített, sőt a játékrész utolsó percében az egykori szegedi kedvenc, Nitsovits jobbról a rövid fölsőbe varázsolta a labdát, 2–3. A bajt tetézte, hogy a másik oldalon kihasználatlanul maradt egy szegedi fór...

„Tojás, könyörgöm, találj ki valamit!" – érkezett az egyik ultrától a kérés Gyöngyösi edző felé. Nem volt egyszerű teljesíteni, hiszen a záró negyedben két góllal kellett a Fradi fölé kerekedni. Az addig látottak alapján erre nem sok sansz mutatkozott. Egészen négy perccel a vége előttiig tartott ez a letargikus állapot, ekkor viszont Varga Péter visszahozta a reményt. „Még, még, még, ennyi nem elég!" – skandálták a drukkerek. Újabb egy perc elteltével Éles iszonyatos erejű, hét méterről eleresztett jobb vinklis bombája után már a Szegednél volt az előny, 4–3. Az egyik szurkoló ekkor fogalmazta meg észrevételét: „Ennek a Vili gyereknek, aranyba kellene önteni a jobb kezét". A villanyórán a másodpercek kínos lassúsággal teltek, úgyhogy nem maradt más, tovább kellett izgulni. Előnyhöz jutottak a vendégek, Létay keze pedig nem remegett, 4–4. Te jó isten, van még innen visszaút? P

ontosan egy perccel a végső dudaszó megszólalása előtt a bírók úgy gondolták, a Szegednek is jár még egy fór. Ez így rendben is lenne, a kérdés csak az volt, ki meri majd elvállalni a lövést? A csapatkapitány, Varga Pepének volt vér a pucájában, a jobb sarokba vágta a labdát, 5–4. Még 41 másodperc! Az addig elsőrangúan bíráskodó Kiszelly fél perccel a vége előtt Lehmannt a fél pályánál(!) elkövetett faultért kiállította... A Fradi fórjánál a nézők közül többen nem mertek odanézni, pedig láthatták volna ahogy Barát Feri micsoda elképesztő bravúrral üti kapu fölé Tóth Frank löketét.

Vége, nyert a Beton! Gyöngyösi – akárcsak a két gárda őszi meccse után – felemelt kezekkel a földre rogyott, a játékosok ölelték, csókolták egymást. Ez a nap aranybetűkkel íródik majd a szegedi sport nagykönyvébe! A másik kispadnál szomorú zöldköpenyes játékosok meredt tekintettel maguk elé bámulva csak ültek. Képtelenek voltak megszólalni. Hatalmas, sokáig emlékezetes meccsen vesztettek.
Gyöngyösi András: – Köszönöm a csapatnak, csodálatos este volt.

Személy szerint nekem hatalmas elégtételt jelent, hogy a Fradit Pesten és Szegeden is legyőztük. Merem remélni, hogy most már semmi nem veszélyezteti a négy közé jutásunkat. Örülök, hogy a Vasas meccs óta véglegesen azonos hullámhosszra kerültünk a fiúkkal, és ennek meg is van az eredménye. Nagyon boldog vagyok!

Legrand-Szentesi VK–Vasas 5–16 (2–5, 1–4, 1–3, 1–4)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Székely Z., Bors.
Legrand-Szentesi VK: Horváth – Somogyi, Németh D. 1, Berki, Torday, Kis I., Szebeni 2. Csere: Szabó N. 1, Szénászki, Juhász Zs. 1, Józsa, Újházi (kapus). Edző: Vidumanszky László.
Vasas: Németh Zs. – VARGA DÁNIEL. 3, STEINMETZ Á. 4, Steinmetz B. 1, VINDISCH 3, Mátyás 2, Hesz 1. Csere: Varga Dénes 1, Keszthelyi, Gombos, Kállay 1, Kelemen, Szűcs. Edző: Földi László
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 7/4. Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2.

A találkozónak egyértelműen a vendégek voltak az esélyesei, s ennek megfelelően a gólok sorát Steinmetz Ádám nyitotta meg. Komolyan vették a találkozót az angyalföldiek, ezzel pedig megpecsételődött a Legrand sorsa. A fővárosiak az emberelőnyös helyzeteket is jó százalékkal értékesítették, a centerek is rendre beköszöntek, de ha arra volt szükség átlőtték a zónát. A házigazdák erejéből csak szépítő gólokra futotta. A Vasas ilyen különbséggel is megérdemelten nyert.

Vidumanszky László: – Nehéz elemezni, értékelni ezt a meccset, nem tudunk partiban lenni ilyen klasszis együttessel. Nekünk a közvetlen riválisainkra kell koncentrálnunk, azok ellen kell bizonyítanunk.

A forduló további eredményei: Eger–Újpest 19–7, Szolnok–OSC 9–10, Neptun–BVSC 5–6, Ybl–Domino 1–23.

A bajnokság állása
1. Domino 21 20 – 1 295 – 106 40
2. Vasas 21 18 – 3 220 – 114 36
3. Eger 21 18 – 3 223 – 118 36
4. FTC 21 14 – 7 191 – 112 28
5. Szeged 21 13 1 7 168 – 135 27
6. Újpest 21 13 – 8 182 – 167 26
7. Szentes 21 8 1 12 162 – 200 17
8. OSC 21 6 2 13 138 – 214 14
9. BVSC 21 6 1 14 156 – 189 13
10. Szolnok 21 5 3 13 133 – 193 13
11. Neptun 21 1 – 20 100 – 254 2
12. Ybl 21 – – 21 87 – 253 0


Főszereplők örömszavai

Éles Vilmos: – Őszintén bevallom, jobb játékra számítottam, de a győzelmet nem kell megmagyarázni. Meg kell jegyeznem, a játékvezetés a nagyobb súlyú ferencvárosi játékosoknak kedvezett. Kapusunk, Barát Feri válogatott formában védett.
Varga Péter: – A végén a fiúk nagyszerűen kidolgozták számomra a begyakorolt figurát, nem hibázhattam. Egyelőre nem örülhetünk felhőtlenül, egy forduló még hátravan az alapszakaszból. Hétfőtől csak és kizárólag a Szentes elleni meccs lebeghet a szemünk előtt. Kedvező helyzetből várjuk a szombati mérkőzést, amely szintén nem ígérkezik könnyűnek.
Barát Ferenc: – Egy lépéssel közelebb kerültünk a nagy álmunkhoz, a négy közé jutáshoz. Nem ment rosszul a védés, de ebben nagy szerepe volt a többieknek is, akik ragyogóan védekeztek. Boldogok vagyunk, de óriási hiba lenne a Szentest fél vállról venni.