Szremkó még nem lát tisztán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-19 | Szélpál László

A magyar női vízilabda-válogatott teljesítette a célt: a madridi selejtező második helyén végezve kivívta a júliusban, Montrealban rendezendő világbajnoki részvételt. A sikerből a Hungerit-Szentesi VK három játékossal, Szremkó Krisztinával, Kisteleki Dórával és Tóth Andreával vette ki a részét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az athéni olimpián csak a csalódást keltő hatodik helyet szerezte meg a magyar női vízilabda-válogatott. A hazai közvélemény dobogóra várta a lányokat, nem zárva ki azt sem, hogy aranyéremmel a nyakukon fejezzék be az ötkarikás játékokat. A gyengébb szereplés következménye az lett, hogy Faragó Tamás szövetségi kapitány együttesének a madridi vb-selejtezőn kellett kiharcolni a világbajnoki részvétel jogát.

A mieink magabiztosan oldották meg a feladatot. A csoportban játék nélkül 5–0-ra győzték le Fehéroroszországot, 11–1-re Franciaországot, 8–4-re pedig Németországot. Már ekkor eldőlt, hogy a magyar válogatottnak „jelenése" lesz július második felében a montreali vébén. Az elődöntőben a házigazda spanyolokat 9–8-ra verték Benkő Tímeáék, a fináléban viszont 7–6-ra kikaptak a hollandoktól.

– Mindenképpen reálisnak értékelem a második helyünket – jelentette ki Szremkó Krisztina. – Ismét nagyon jók a hollandok, akik ellen talán irreális cél lett volna a győzelem. Azért mondom ezt, mert nálunk az Olaszországban szereplő légiósok – Pelle Anikó, Drávucz Rita, Stieber Mercédesz, Valkay Ágnes – csak az indulás előtt három nappal csatlakoztak hozzánk. Ezzel együtt, ha az első negyedben nem engedjük el három góllal a tulipánosokat, nyerhettünk volna. Összességében elégedettnek kell lennünk, az más kérdés, hogy magamtól egy kicsit többet vártam, csak a spanyolok ellen ment jól a póló.

A mindenki által csak „Szusziként" becézett világ- és Európa-bajnokságot is nyerő center már sokadszorra járt Spanyolországban. Nem érezte rosszul magát a fővárosban, de Barcelona az igazi.

– Szép város Madrid, de Barcelonának teljesen más a hangulata, és ott a tenger is. Szóval én inkább a katalán metropoliszra szavazok. Március 11-én épp nem játszottunk, bementünk körülnézni a belvárosban, délben arra lettünk figyelmesek, hogy megállt az élet Madridban. Akkor volt a pályaudvaron történt terrormerénylet egyéves évfordulója. Természetesen mi is csatlakoztunk az emlékezőkhöz...

A rutinos játékos szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, mire lehet képes a magyar válogatott a nyári világbajnokságon.
– Ez számomra is nagy kérdés. Az olimpiai bajnok olaszoknál többen abbahagyták a pólót, de ugyanez a helyzet az amerikaiaknál és a kanadaiaknál is. Arról nem is beszélve, hogy az Athénban nem járt hollandok és spanyolok sokat erősödtek, számolni kell velük is. Kiegyenlített lett a mezőny, egyelőre még nem látom tisztán ebben a mi szerepünket.


Dupla fordulóval kezd a Hungerit

A madridi vb-selejtező miatt csak ezen a hétvégén folytatódik a pontvadászat a női vízilabda OB I-ben. A harmadik helyen álló Hungerit-Szentesi VK ma az OSC-nél vendégeskedik, szombaton 16.30-kor pedig a BVSC-t fogadja a ligeti uszodában.
– Önbizalommal telve evidens, hogy kötelező négy ponttal zárnunk ezt a két meccset – jelentette ki Kozák László, a Szentes edzője. – Az OSC ellen arra törekszünk, hogy ne kapjunk gólt, az agresszív BVSC-vel szemben már nagyobb csatára, de természetesen magabiztos győzelemre számítok.