Civil kurázsival szomszédolt
 Másutt is sikeres lehet a közösségfejlesztő munka Szegváron

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-18 | Blahó Gabriella

Az elmúlt két évben sokat változott Szegvár, civil élete fölpezsdült. A sikeres közösségfejlesztő program alkotói nemrég szomszédoltak: a megfogalmazott célok jegyében telt a kistérségi körutazás, melyen szinte valamennyi település polgármestere és civil szervezete részt vett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A budapesti Közösségfejlesztők Egyesülete a szegvári önkormányzat meghívására érkezett a faluba, ahol megindult egy folyamat. Ennek eredményeit a község elöljárói a mindennapi önkormányzati munka során hasznosítják. Bebizonyosodott, hogy a civil kurázsi az alacsony lélekszámú közösségekben is fontos erő, újító ötletekkel szolgál, tevőlegesen is hozzájárul a fejlődéshez.

Nemrégiben szegvári szeminárium néven konferenciát szerveztek a művelődési házban. Az egyesület – műhelyének szándéka szerint – segíti a különböző szakmák egymásra találását és együttműködését – tudtuk meg Hajnal Ágnestől, a program egyik szervezőjétől. A dialógussorozat célja: az egyes fejlesztési programok beillesztése a társadalmi és természeti folyamatokba. „Közhely, hogy a globális gondolkodás és a lokális cselekvés nagy eredményeket hozhat egy közösség életében, de talán mindenki számára mégsem magától értetődő, hogy mi is történik a folyamatosan változó világban" – fogalmazott Hajnal Ágnes.

Az egyesület helyi képviselői a maguk otthoni sikerén fellelkesülve úgy döntöttek, hogy exportálják a civil szervezettséget a kistérségbe. Puskásné Halál Ágnes, a Szegváriak Szegvárért szervezet elnöke arról számolt be, hogy szomszédoló körutat tartottak a minap a Kurca és a Kórógy menti településeken: a szentesi, szegvári, nagytőkei, eperjesi, fábiánsebestyéni, árpádhalmi, derekegyházi polgári kezdeményezések megismerésének jegyében. A közös utazás célja szerint képet kaptak az egyes településeken folyó civil életről. E találkozók révén létrejöhet egy népfőiskolai jellegű kistérségi polgári együttműködés.