Az év szegedi mérkőzésén nagy a tét
 Szombaton este: Beton–Fradi és Szentes–Vasas

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-18 | Szélpál László

Az év mérkőzését vívja szombaton 19 órakor az újszegedi sportuszodában a Szeged Beton az FTC-vel. A tét hatalmas: a férfi vízilabda OB I-ben a négy közé jutás. Ehhez a hazaiaknak nyerniük kell, a fővárosiaknak elég a döntetlen is. A Legrand-Szentesre is kemény csata vár, ráadásul mindjárt kettő: ma az Újpest otthonában vendégeskedik, holnap 18 órakor pedig a Vasast fogadja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lehmann István bizonyítani szeretne egykori csapatának, az FTC-nek. Fotó: Karnok Csaba
Az évadban szerepelt már Szegeden többek között a Honvéd, az Eger, a Vasas, járt a városban az olasz Savona, a görög Vuliagmeni, mégis most érkeztek el az év mérkőzéséhez a Beton pólósai. Azzal a Fradival lesz a „randevú", amelyet ősszel a Népligetben 7–6-ra legyőzték Barát Ferencék. Ezzel az eredménnyel most is szívesen kiegyeznének a Tisza-partiak; az újabb két ponttal hatalmas lépést tennének a négy közé jutáshoz.

A régi nagyok nyomában

– Magamban én is az év mérkőzéseként titulálom a szombat esti összecsapást – árulta el Gyöngyösi András edző. – Az őszi, szolnoki döntetlen és a szentesi vereség, valamint a tavaszi, Újpesttel szembeni idegenbeli zakó miatt többen leírták a csapatot, de a Vasas elleni remek diadallal visszahoztuk az esélyt a négy közé jutáshoz. Fokozatosan lépdeltünk előre, eljutottunk oda, ha legyőzzük a Fradit, célegyenesbe kerülünk. Az a lényeg, hogy a fiúkat ne nyomja teher, legyenek büszkék arra, hogy az elődöntőbe jutásért játszhatnak. Erre legutóbb többek között a három későbbi olimpiai bajnokkal, Molnár Papesszal, Fodor Rajmunddal, Steinmetz Barnával felálló gárdának volt esélye 1996-ban, de a BVSC megálljt parancsolt. Nyilvánvaló, hogy brusztos meccs lesz, kevés ítélettel. A Vasas ellen megmutattuk, mekkora erő lakozik bennünk, ha most csak 70 százalékot mutatunk az akkor nyújtott teljesítményünkből, nem maradhat el a győzelem.

Kemény csata lesz

A tréner már utalt rá, hogy kőkemény találkozó várható. Nincs egyedül a véleményével, hasonlóan látják a játékosok is.

– Mindkét együttes számára óriási a tét, ezért hihetetlen nagy csatára van kilátás. Mi játszunk otthon, ki kell használnunk a hazai pálya előnyét – vélekedett Varga Péter csapatkapitány.

– A Fradiban hemzsegnek a „hentes" bekkek, úgyhogy kegyelemre nem számíthatok – árulta el Tóth László, aki az elmúlt nyáron a zöld-fehérektől igazolt a Szegedbe. – Végtelenül motiváltak vagyunk, látom a fiúkon, mindenki átérzi a tét súlyát. Ismerem volt csapattársaimat, tudom, hogy nem szívesen pólóznak az újszegedi sportuszodában. Azt nem állítom, hogy félnének, de páran közülük biztos, hogy be vannak tojva.

– Hiába húztam le két részletben öt évet az FTC-ben, a szívem most már természetesen a Betonért dobog – jelentette ki Lehmann István. – Akárcsak a többiekben, bennem is egészséges drukk dolgozik. Ha már eljutottunk idáig, nem szabad hagyni kicsúszni kezeink közül az esélyt.
Amint azt Juhász Györgytől, a Szeged szakosztály-igazgatójától megtudtuk, a találkozóra kedvezményes, 500 forintos jegyeket árulnak. A belépőket a meccs napján 18 órakor nyitó pénztárban lehet megvásárolni. A 14 éven aluliak és a B közepesek ingyen tekinthetik meg a rangadót. A klubvezetés abban reménykedik, hogy az újszegedi sportcsarnokban 17 órakor kezdődő Pick–Tatabánya férfi kézilabda-mérkőzésről is sokan érkeznek a pólócsatára (számukra is 500 forint a jegy).

Egy pont jó lenne

A Legrand-Szentes a számára jó pozíciót jelentő hetedik helyről várja a hétvégi két mérkőzést.
– Szeretnénk megtartani a mostani helyünket, ehhez legalább egy pontot még kellene szerezni – állapította meg Vidumanszky László, a Szentes trénere. – Úgy gondolom, erre az Újpesttel szemben valamivel nagyobb a sanszunk, mint a Vasas ellen. Mindkét meccsen a zónavédekezést erőltetjük majd, már csak azért is, mert riválisaink kiváló centerekkel rendelkeznek.


Nem számolnak, pólóznak

Még két forduló van hátra a 22 mérkőzésből álló alapszakaszból. Ez idáig a Fradi 28, a Szeged Beton 25 pontot szerzett. Az FTC akkor jut a Domino, az Eger és a Vasas mellett a négy közé, ha ikszel Szegeden, vagy a befejező játéknapon legyőzi a címvédő Dominót. A Beton játékosainak nincs mérlegelési, választási lehetősége: jobbnak kell bizonyulni mind a Ferencvárosnál, mind pedig március 26-án a Szentesnél. Amennyiben a Domino nyer a Fradi ellen, akkor a Szegednek már a döntetlen is elég a Szentessel szemben. Ebben az esetben a Beton és a zöld-fehérek is 29-29 ponttal zárnának, de az egymás elleni eredmény Komlósi Péteréknek kedvezne.